Πώς τo πετρέλαιο καίει ομόλογα και μετοχές

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 15:31
UPD:15:33
REUTERS/Β© Darley Shen

Tης Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Τα παιχνίδια στην αγορά πετρελαίου και εμπορευμάτων πυροδοτούν αναστάτωση και στις υπόλοιπες αγορές ενεργητικού. Εντονότερες είναι οι επιπτώσεις στις αγορές κρατικού χρέους, με τις τιμές των ομολόγων να δέχονται ισχυρές πιέσεις και τις αποδόσεις του να εκτινάσσονται στα ύψη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Υπό ελαφρά πίεση και οι μετοχές, με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα στραμμένο και στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων. 

To κλειδί για την πορεία των αγορών κρατάει γερά η Ουάσιγκτον. Οι επόμενες αποφάσεις της στο γεωπολιτικό πεδίο θα έχουν μεγαλύτερη σημασία από την κίνηση οποιασδήποτε άλλης δύναμης στην αγορά. 

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ εξακολουθεί να κυμαίνεται σήμερα κοντά στα 74 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που αποκαλύπτει ότι η παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα και η οξεία κριτική του στην πολιτική του ΟΠΕΚ ανέκοψαν μεν το ράλι, αλλά δεν είναι από μόνη ικανή να οδηγήσει σε πτώση των τιμών. Η αγορά περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η κόντρα της Ουάσικγκτον με την Τεχεράνη, καθώς ενδεχόμενες νέες κυρώσεις και αποκλεισμός του ιρανικού πετρελαίου από την παγκόσμια αγορά θα μπορούσε να απογειώσει το κόστος του αργού σε επίπεδα κοντά στα 100 δολαρία το βαρέλι.  

Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις τους τις επόμενες ημέρες. Αν κρίνουμε από την περίπτωση της Rusal, δεν υπολογίζει ιδιαίτερα τις επιπτώσεις στις αγορές. Άλλωστε πολλοί είναι εκείνοι, που επισημαίνουν ότι το ακριβό πετρέλαιο συμφέρει αυτή τη στιγμή την Αμερική, όπου η ταχεία ανάπτυξη των σχιστολιθικών κοιτασμάτων δίνει ώθηση συνολικά στην οικονομία. Από την άλλη οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές και στην τσέπη των καταναλωτών, καθώς η τιμή της βενζίνης ήδη ακολουθεί την ανιούσα. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι από όλα τα παραπάνω θα βαρύνει τελικά στη ζυγαριά του Τραμπ. 

Το ακριβό πετρελαίο ενισχύει τις προσδοκίες για επιτάχυνση του πληθωρισμού, θέτοντας έτσι τις αποδόσεις των ομολόγων σε τροχιά ανόδου. Η απόδοση του αμερικανικού κρατικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας κινείται σήμερα μία ανάσα Η απόδοση του αμερικανικού κρατικού ομολόγου είναι στο 2,979%, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2014.

Στην Ευρώπη η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς παρουσιάζει επίσης αύξηση 3 μονάδων βάσης, στο 0,63%, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων. Με την άνοδο στις αμερικανικές αποδόσεις να είναι υψηλότερη, το spread μεταξύ των δύο κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 29 ετών. 

Στις 116 μονάδες βάσης, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2016, έχει ανέλθει το spread ιταλικών-γερμανικών ομολόγων. Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου έχει ανέλθει στο 1,80%. Η απόδοση του γαλλικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας με άνοδο τριών μονάδων βάσης είναι στο 0,83%. Αύξηση δύο μονάδων βάσης στο 1,28% για το ισπανικό δεκαετές και ανάλογη άνοδος για την απόδοση του πορτογαλικού, που ανέρχεται στο 1,64%. 

Σταθερή στο 4% είναι η απόδοση του ελληνικού ομολόγου δεκεατούς διάρκειας. 

Στις αγορές μετοχών κόκκινο έδειξαν τα ταμπλό νωρίς το πρωί στα χρηματιστήρια της Ασίας. Στην Ευρώπη οι βασικοί δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη, Μιλάνο και Μαδρίτη εμφανίζονται αυτή την ώρα εν πολλοίς αμετάβλητοι. Οριακή η μεταβολή και για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600. 

Ανάλογη η εικόνα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται μόλις 0,02% στις 845 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 27,6 εκατ. ευρώ. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα