Συνάντηση Στυλιανίδη με τον υπουργό Αγροτικής Οικονομίας της Ρωσίας

Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2006 18:21

Ατυπη συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Αγροτικής Οικονομίας της Ρωσίας και συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος - Ρωσίας κ. Gordeev, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα σε ιδιωτική επίσκεψη, είχε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Εννέα μήνες μετά την ολοκλήρωση της Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής και της επιχειρηματικής αποστολής, σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στη Μόσχα, οι κ.κ. Στυλιανίδης και Gordeev εξέτασαν την πορεία των διμερών οικονομικών σχέσεων και κατέγραψαν τα μέχρι στιγμής επιτευχθέντα αποτελέσματα.

Διαπίστωσαν αύξηση κατά 24,8% των ελληνικών εξαγωγών στη ρωσική αγορά το πρώτο πεντάμηνο του 2006, καθώς και βελτίωση των υπηρεσιών παροχής θεωρήσεων (1.600 βίζες την ημέρα), γεγονός που συμβάλλει στην αριθμητική αύξηση και την ποιοτική βελτίωση του ρωσικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Επίσης, επιβεβαίωσαν την καλή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα μεταξύ των δύο χωρών, τόσο όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη όσο και στη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Συζητήθηκε ακόμα, η θετική παρουσία ελληνικών εταιρειών στη Ρωσία (λ.χ. κατασκευαστικές εταιρείες) και, αντιστοίχων, ρωσικών στην Ελλάδα (λ.χ. βιοενέργεια).

Ο υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τη ρωσική πλευρά ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε σε σχέση με τους ελέγχους αγροτικών προϊόντων που εξάγονται από τη Ρωσία στην Ελλάδα ή και αντίστροφα. Επίσης, ευχαρίστησε για την ανταπόκριση των ρωσικών αρχών στο αίτημα διευκόλυνσης των εξαγωγών νωπών ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά.

Ο κ. Gordeev, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τον ελληνα υφυπουργό για τη συμβολή της Ελλάδος στον απεγκλωβισμό και τη μεταφορά Ρώσων υπηκόων από την εμπόλεμη ζώνη του Λιβάνου και συνεχάρη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει στον τομέα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Οι δύο υφυπουργοί, συζητώντας την προετοιμασία της συνάντησης των δύο Πρωθυπουργών στην Αθήνα, συμφώνησαν τη διοργάνωση επιχειρηματικού forum που θα τονώσει την περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των δύο αγορών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα