ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΦΟΡΑ οδήγησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι αποφάσεις της ΕΚΤ και της κεντρικής τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσουν το κόστος δανεισμού, προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Αντίθετα, οι δείκτες στη Wall Street επέστρεψαν σε θετικό πρόσημο, στην προσπάθεια των επενδυτών να αναβιώσουν το ράλι της προηγούμενης συνεδρίασης, αγνοώντας αποθαρρυντικές εταιρικές ειδήσεις.
Τα αμερικάνικα blue chips ανέκτησαν αρχικές απώλειες που προήλθαν από τις προσδοκίες ότι και η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει πάλι τα βασικά της επιτόκια, την ερχόμενη εβδομάδα, μετά τη δημοσιοποίηση εκθέσεων για τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών και για τις λιανικές πωλήσεις, οι οποίες συνέστησαν επιβράδυνση της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη.
Αν και η κίνηση της ΕΚΤ για αύξηση του βασικού της επιτοκίου στο 3% ήταν αναμενόμενη, η απόφαση των μελών του συμβουλίου της Τράπεζας της Αγγλίας για αύξηση του επιτοκίου της στερλίνας στο 4,75% προκάλεσε έκπληξη στους επενδυτές. Γενικότερα, οι επενδυτές ανησυχούν για την προοπτική νέων αυξήσεων του κόστους δανεισμού εντός του έτους, στη ζώνη του ευρώ, καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ, δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι κίνδυνοι που απειλούν τη σταθερότητα των τιμών δε θα υλοποιηθούν», δήλωσε ο Τρισέ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της απόφασης. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με πτώση 0,9% στις 1.329,8 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 «λύγισε» υπό το βάρος της αύξησης του κόστους δανεισμού από την Τράπεζα της Αγγλίας, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,58%, στις 5.838,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 μειωμένος κατά 0,85% έκλεισε στις 4.983,68 μονάδες και στη Φραγκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 0,72%, κλείνοντας στις 5.640,03 μονάδες.
Ο Nikkei έκλεισε με οριακή άνοδο στις 15.470,37 μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ