EKT: Πιθανή νέα άνοδος των επιτοκίων

Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2006 09:12

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ σε χθεσινές δηλώσεις του τόνισε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την πορεία του πληθωρισμού, για τυχόν κινδύνους που μπορεί να προκύψουν, υποδηλώνοντας έτσι ότι η επόμενη αύξηση ενδεχομένως να απέχει μόλις δύο μήνες.

Η αύξηση των επιτοκίων, στο 3%, τόνισε ο κ. Τρισέ, ήταν αναγκαία προκειμένου να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες και πρόσθεσε ότι η νομισματική πολιτική της τράπεζας εξακολουθεί να είναι διευκολυντική, τόνισε πάντως ότι αυτή η πολιτική θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο αν η οικονομία αυξηθεί κατά τις προβλέψεις της ΕΚΤ. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών μεσο-μακροπρόθεσμα» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τον Οκτώβριο, ο κ. Τρισέ επανέλαβε προγενέστερα σχόλιά του και είπε ότι οι αποφάσεις της τράπεζας δεν προαποφασίζονται ούτε βασίζονται σε κάποιο τριμηνιαίο «ρυθμό», αλλά εξαρτώνται από τα οικονομικά μεγέθη.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ εξέφρασε την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί πάνω από το 2% για το υπόλοιπο του έτους και κατά το 2007, λόγω των δευτερογενών επιπτώσεων των προηγηθεισών αυξήσεων στις τιμές πετρελαίου και των αυξήσεων στο φόρο κατανάλωσης, το επόμενο έτος. Αν οι πετρελαϊκές τιμές αυξηθούν περαιτέρω ο πληθωρισμός μπορεί να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο, πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Τρισέ είπε ότι «οι πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις και τα αποτελέσματά τους στις αγορές θυμίζουν σε όλους τις αβεβαιότητες που αντιμετωπίζουμε». Εξάλλου, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε χθες και εκείνη την αύξηση του επιτοκίου της κατά 0,25%, στο 4,75%.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο φέτος, ωστόσο ο πληθωρισμός παραμένει υπό περιορισμό και η ΕΚΤ πρέπει να δείξει μεγάλη προσοχή σε ό,τι αφορά αποφάσεις για αυξήσεις επιτοκίων, είχε επισημάνει προχθές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο διεθνής Οργανισμός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η δραστηριότητα στο χώρο των «12» κατέγραψε ανοδική πορεία, ωστόσο διατηρήθηκε ο εύθραυστος χαρακτήρας της, καθώς τόσο η απασχόληση όσο και η ιδιωτική κατανάλωση παραμένουν κάτω των επιθυμητών ορίων.

Οι αγορές, όπως είναι γνωστό, είχαν ήδη προεξοφλήσει την εκ μέρους της ΕΚΤ άνοδο των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,0% στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επιπλέον, η πλειονότητα των παραγόντων της αγοράς εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε ακόμα δύο αυξήσεις επιτοκίων, τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα