Παράθυρο ανακωχής για ΗΠΑ- Κίνα

Κυριακή, 22 Απριλίου 2018 10:58
UPD:10:59
REUTERS/DAMIR SAGOLJ

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε το Πεκίνο την είδηση ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Κίνα με στόχο να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ- εν μέσω προειδοποιήσεων από κεντρικούς τραπεζίτες, υπουργούς και εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών για τις συνέπειες, που θα έχει μία όξυνση των εμπορικών αντιπαραθέσεων- φαίνεται να έγιναν βήματα προσέγγισης των δύο πλευρών. 

«Η κινεζική πλευρά έχει λάβει πληροοφρίες ότι η πλευρά των ΗΠΑ θέλει να έρθει στο Πεκίνο για να συζητήσουμε τα οικονομικά και εμπορικά θέματα. Η Κίνα καλωσορίζει την εξέλιξη αυτή» αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου. 

Η ανακοίνωση ήρθε μετά τις δηλώσεις του Στίβεν Μνούτσιν , με τις οποίες επιβεβαίωνε ότι εξετάζει την προοπτική ενός ταξιδιού στον ασιατικό δράκο. Η αμερικανική πλευρά αποφεύγει να ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής πάντως ποιες θα ήταν οι υποχωρήσεις της μίας και της άλλης πλευράς, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένας συμβιβασμός. 

Η εξέλιξη ακολουθεί την ανκαοινωση της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής, στην οποία εκφράζονται φόβοι για τις επιπτώσεις της εμπορικής διαμάχης. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Bloomberg, οι κεντρικοί τραπεζίτες, που συμμετείχαν στις εργασίες της εαρινής Συνόδου εξέφρασαν φόβους ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα ήταν «καταστροφικός» για την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας την σε ύφεση, ακόμη και αποπληθωρισμό. 

Παρά το γεγονός ότι η επιβολή δασμών βραχυπρόθεσμη θα πυροτήσει ανατιμήσεις και επιτάχυνση του πληθωρισμού, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ανακόπτοντας τις εμπορικές ροές και θέτοντας υπό πίεση την οικονομική δραστηριότητα, θα επαναφέρει το φάντασμα του αποπληθωρισμού προειδοποιούν. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα