Τόμσεν: Στενά τα χρονικά περιθώρια για ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 16:31
UPD:17:33
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Μήνυμα ότι τα περιθώρια για ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στενεύουν έστειλε ο Πολ Τόμσεν. Δεν παρέλειψε να λάβει αποστάσεις από το μίγμα πολιτικής, που ακολουθείται, όπως έκανε χθες και η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Απέφυγε πάντως τις συγκεκριμένες αναφορές στο αφορολόγητο. 

«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον μία αξιολόγηση για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Συνεπώς, τα χρονικά περιθώρια, δεδομένου ότι το πρόγραμμα του ESM λήγει, το καθιστούν δύσκολο» είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ΔΝΤ από την Ουάσιγκτον στέλνοντας έτσι ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους πως εάν θέλουν την εμπλοκή του Ταμείου, πρέπει να βιαστούν. 

Όσον αφορά στα μέτρα για το χρέος ο Πολ Τόμσεν υπογράμμισε πως οι αποφάσεις πρέπει να είναι συγκεκριμένες. Όπως είπε η εφαρμογή ορισμένων μέτρων μπορεί να έρθει μετά το πρόγραμμα, προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένος μηχανισμός που θα διασφαλίζει την σύνδεση τους με συγκεκριμένες πολιτικές προϋποθέσεις.

Αναφερόμενος στις προτάσεις για προληπτική γραμμή στήριξης, τόνισε ότι πρόκειται καθαρά για απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης μια προληπτική γραμμή στήριξης. «Η έγκυρη και επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά επίσης η διατηρήσιμη εφαρμογή των πολιτικών, είναι αυτά που θα κρίνουν την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές» τόνισε. Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι η Αθήνα μπορεί να το πετύχει αυτό. 

Σε μία έμμεση αναφορά στα μέτρα, που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα και απηχώντας ουσιαστικά τις χθεσινές δηλώσεις Λαγκάρντ, σχολίασε «πως το θέμα για εμάς δεν είναι να πετύχεις κάποιους φορολογικούς στόχους, αλλά πώς θα το κάνεις». Απέφυγε ωστόσο την όποια αναφορά σε συγεκκριμένες ημερομηνίες για τη μείωση του αφορολόγητου.  

Υπενθύμισε τέλος ότι το ΔΝΤ βρίσκεται εν αναμονή των stress tests των ελληνικών τραπεζών. Όπως είπε τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν πριν ολοκληρωθεί η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα