Τα δύο σενάρια για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Διαγωνισμός: Ποια στρατηγική θα επιλέξει ο μέτοχος - Τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής
Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 12:43
UPD:12:43
Eurokinissi/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Τη βάσανο των stress tests υφίστανται η Εθνική Ασφαλιστική ως θυγατρική τράπεζας. Το γεγονός αυτό κάνει τον χρόνο να τρέχει διπλά για την εταιρεία ως προς την εξέλιξη της πώλησης του πολύτιμου για την Εθνική Τράπεζα asset. Θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο πως στην απίθανη περίπτωση που ανέκυπταν κεφαλαιακές ανάγκες -έστω και περιορισμένες- για την ασφαλιστική, η «μητρική» τράπεζα ευλόγως δεν θα ήθελε να τις καλύψει, αφού θα αφορούσαν ένα asset που πρόκειται ούτως ή άλλως να απεμπολήσει.

Και οι διαδικασίες σε ό,τι αφορά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής κινούνται με… διελκυστίνδα: Συνέχιση του προηγούμενου διαγωνισμού ή προκήρυξη νέου;

Κάθε μία από τις δύο παραπάνω εκδοχές έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.

Την πρώτη επιζητεί μετ’ επιτάσεως η Fosun, η οποία λέει πως αποτέλεσε τον «δεύτερο» του προηγούμενου διαγωνισμού και έτσι διατηρεί το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης με τον μέτοχο. Μετά μάλιστα την αποτυχία εύρεσης λύσης με τον υποτιθέμενο προτιμητέο του διαγωνισμού, ο κινεζικός όμιλος εκτιμά πως η διαπραγμάτευση με την Εθνική Τράπεζα για το τίμημα αποτελεί τη φυσική συνέχεια της διαδικασίας. Αν οι δύο πλευρές δεν τα βρουν τότε μπορεί να υπάρξει νέος διαγωνισμός, φαίνεται να υποστηρίζει η Fosun.

Μία τέτοια εκδοχή μπορεί στο τέλος της ημέρας πράγματι να διασφαλίσει στην Εθνική Τράπεζα ένα υψηλότερο τίμημα, το οποίο δείχνει να είναι διατεθειμένος να καταβάλει ο κινεζικός όμιλος ώστε να κάνει δική του την εταιρεία. Αν όμως οι δύο πλευρές δεν τα βρουν -και υπάρχουν τέτοιες πιθανότητες-, θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Η δεύτερη εκδοχή είναι να προκηρυχθεί τώρα νέος διαγωνισμός. Αυτή είναι μία εκδοχή την οποία υποστηρίζει μετ’ επιτάσεως και το ΤΧΣ, μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας. Αυτή η εκδοχή θεωρεί τον προηγούμενο διαγωνισμό άγονο και επομένως θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος διαγωνισμός.

Δεδομένου, μάλιστα, πως υπάρχει τουλάχιστον ένας ακόμη ενδιαφερόμενος, η επίσης κινεζική Gongbao, η διενέργεια διαγωνισμού για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και θεσμικοί και νομικοί, θεωρείται επιβεβλημένη. Οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης σημειώνουν πως δύο ενδιαφερόμενοι δεν σημαίνει και δύο διεκδικητές κατά την προκήρυξη του διαγωνισμού. Όταν ανοίξει το data room και πάλι για την ασφαλιστική, τότε μπορεί να υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Οι μη υποστηρικτές αυτής της άποψης βλέπουν νέα καθυστέρηση στον ορίζοντα.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός κατά κοινή ομολογία έφερε πολιτικό άρωμα. Όμως με μία σχετική ευκολία υπηρετούσε και την ευρωπαϊκή δυσπιστία για την απόκτηση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη από Κινέζους και Ρώσους.

Ας σημειωθεί πως η Εθνική Ασφαλιστική, όταν απεγκλωβιστεί από τη μητρική της τράπεζα και με βάση το άνοιγμα που θα συντελεστεί στη συγκεκριμένη αγορά, εύκολα θα μπορούσε να διεκδικήσει μία τραπεζική άδεια με απόσπαση σε μια δεύτερη φάση του ασφαλιστικού της βραχίονα.

Το τίμημα για την εταιρεία, πάντως, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο αν υπήρχε σωστή εκμετάλλευση του χρόνου από την αρχή. Στην αρχή της διαδικασίας ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Μιλτιάδης Νεκτάριος (και παλιός επικεφαλής της ασφαλιστικής) είχε υποβάλει πρόταση-μελέτη για επανεισαγωγή της ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο όπου θα δινόταν στη διασπορά το 80% της εταιρείας, ενώ ένα 20% θα παρέμενε στην τράπεζα. 

Με βάση τη συγκεκριμένη πρόταση η τράπεζα θα μπορούσε να αντλήσει πολύ περισσότερα κεφάλαια. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, δεν ευδοκίμησε διότι, κατά την άποψη κάποιων, δεν υπήρξε από την αρχή η ψυχραιμία για τη μεγάλη αυτή άσκηση που είναι η πώληση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας.

Ενίσχυση μεγεθών το 2017
Παρά τα προβλήματα που φέρνει μία διαδικασία πώλησης η οποία τραβάει σε μάκρος για έναν τόσο μεγάλο ασφαλιστικό όμιλο όπως η Εθνική Ασφαλιστική, τα αποτελέσματα της επιχείρησης σχεδόν εντυπωσιάζουν:

Το 2017 η Εθνική Ασφαλιστική συνέχισε να κατέχει την ηγετική θέση της στην ελληνική αγορά, με το συνολικό μερίδιό της να διαμορφώνεται στο 15,47% (21,24% στον Κλάδο Ζωής και 9,84% στους Γενικούς Κλάδους).

Η εταιρεία παρουσίασε αύξηση της κερδοφορίας το 12μηνο του 2017 κατά 27,9%, με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται σε 73,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η συνολική παραγωγή για την ίδια περίοδο ανήλθε σε 587,9 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,8% έναντι του 2016.

Θεαματική πορεία κατέγραψε και το δίκτυο Bancassurance, όπου σημειώθηκε άνοδος στα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα κατά 28,3%.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία κατέγραψε το 2017 σημαντική βελτίωση στους κεφαλαιακούς δείκτες της στο πλαίσιο Φερεγγυότητας ΙΙ και ιδιαίτερα σε αυτούς χωρίς μεταβατικά μέτρα, αναφέρουν οι επίσημες ανακοινώσεις.  



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕΤΠ



Σχολιασμένα