Ωθηση από την ανεργία των ΗΠΑ

Πάνω από μία εκατοστιαία μονάδα η άνοδος στην Ευρώπη
Σάββατο, 05 Αυγούστου 2006 00:01

ΜΕ ΑΝΟΔΟ πάνω από μία εκατοστιαία μονάδα υποδέχθηκαν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές την αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς επιβεβαιώνει το σενάριο για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και σηματοδοτεί μια παύση της Φέντεραλ Ριζέρβ στις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων. Η Wall Street έχασε αρχικά κέρδη λόγω πιέσεων στο Nasdaq, καθώς οι επενδυτές εστίασαν στην οικονομική επιβράδυνση και όχι στις πληθωριστικές ανησυχίες.

Περαιτέρω αισιόδοξες κερδοφορίες από εταιρείες κολοσσούς όπως η Allianz, Phillips και AngloAmerican, πυροδότησαν το κλίμα ευφορίας στη γηραιά ήπειρο. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 1,2% στις 1.345,5 μονάδες, τερματίζοντας την εβδομάδα σχεδόν αμετάβλητος.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.889,40 υψηλότερα κατά 0,87%, στο Παρίσι ο CAC 40 στις 5.040,95 με κέρδη 1,15% και στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 5.723,03 ενισχυμένος κατά 1,47%.

Οι αγορές έκλεισαν με θετικό πρόσημο σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, εκτός της Δανίας και της Νορβηγίας.

Ο Dow Jones Stoxx 600 κέρδισε 1,1%, ανακάμπτοντας από το χθεσινό πλήγμα που του επέφερε η αιφνίδια αύξηση στο 4,75% του βασικού επιτοκίου στη Μ.Βρετανία καθώς και η προεξοφλημένη άνοδος στο 3% του επιτοκίου στην Ευρωζώνη. Επίσης ο Stoxx 50 κέρδισε 1,4% και ο Euro Stoxx 50 1,3%.

Η είδηση της ημέρας που επηρέασε τα χρηματιστήρια και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ήταν οι χαμηλότερες των προβλέψεων θέσεις εργασίας τον Ιούλιο στις ΗΠΑ και η αύξηση της ανεργίας, εξελίξεις που εκτιμάται ότι θα αποτρέψουν τη Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει τα επιτόκια.

Το επιχειρηματικό κλίμα ενίσχυσαν η αύξηση των προβλέψεων από την Allianz για την κερδοφορία της και η γνωστοποίηση από την Phillipsκαι την AnlgoAmerican ότι προτίθενται να επιστρέψουν μέρος του κεφαλαίου στους μετόχους.

Η Allianz, μετά την αύξηση κατά 64% των κερδών δευτέρου τριμήνου, προχώρησε σε προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα κέρδη και η Anglo American ανακοίνωσε αύξηση κερδών 60% κατά το πρώτο εξάμηνο και επιστροφή 5 δισ. δολαρίων στους μετόχους.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα