«Κλείνει» η πώληση της Εμπορικής

Αναμένονται πωλήσεις μετοχών από θεσμικούς στην Credit Agricole
Δευτέρα, 07 Αυγούστου 2006 09:11

ΜΑΖΙΚΕΣ πωλήσεις μετοχών της Emporiki Bank από θεσμικούς επενδυτές, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει, αναμένονται σήμερα, τελευταία ημέρα της δημόσιας προσφοράς της Credit Agricole, οπότε θα ολοκληρωθεί τυπικά η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.

Από την Παρασκευή

Η πώληση της Emporiki στη γαλλική Τράπεζα «κλείδωσε» από την Παρασκευή, όταν μετά τις θετικές γνωμοδοτήσεις των διοικητικών συμβουλίων οκτώ ασφαλιστικών ταμείων το ποσοστό ξεπέρασε οριακά το μίνιμουμ της ισχύος της προσφοράς, φτάνοντας το 40,75%.

Η ίδια η Credit Agricole κατάφερε να συγκεντρώσει ένα συνολικό ποσοστό της τάξης του 15,5% της Emporiki Bank από τα οποία το 12,04% ήταν αυτό που διέθετε στην αρχή της διαδικασίας και το υπόλοιπο 3,45% που συγκέντρωσε από καθημερινές αγορές μετοχών από την αγορά.

Ο ευρύτερος Δημόσιος Τομέας προσέφερε μέχρι στιγμής συνολικά στην πώληση το ποσό του 23,75% εκ του οποίου το 11% ήταν το ποσοστό του Δημοσίου, που ήλεγχε μέσω της ΔΕΚΑ.

Το υπόλοιπο 12,75% ήταν το συνολικό ποσοστό που αποφάσισαν να πουλήσουν ο ΟΑΕΔ, ο ΟΓΑ το ΙΚΑ, το ΕΤΕΑΜ, ο ΟΑΕΕ, το ΤΣΑΥ, το ΤΣΜΕΔΕ και ο ΟΕΚ, ενώ σήμερα αναμένεται αν αποφασίσουν την πώληση του 0,67% που διαθέτει και το Ταμείο Συντάξεων της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς και το ολλανδικό επενδυτικό κεφάλαιο ABP που κατέχει το 6,33% της ελληνικής Τράπεζας.

Το ενδιαφέρον τόσο για τη διοίκηση της Τράπεζας όσο και για το υπουργείο οικονομίας επικεντρώνεται όχι πια στην εξέλιξη της αποκρατικοποίησης αλλά στο μέγεθος της επιτυχίας της.

Από 50% έως 55%

Με άλλα λόγια το υπουργείο Οικονομίας αναμένει μέχρι και το βράδυ το συνολικό ποσοστό της Emporiki Bank που θα καταφέρει να ελέγξει η C.A., με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από το 50 έως και το 55%.

Ούτε όμως και χθες, μια ημέρα «νεκρή» για την όλη διαδικασία, δεν έλειψαν οι πολιτικές αντεγκλήσεις.

Ο υπουργός απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» κατονόμασε την υπεύθυνη οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, ως έναν από αυτούς που άσκησαν πιέσεις σε διοικητικά συμβούλια ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να μην πουλήσουν μετοχές της Εμπορικής που είχαν στην κατοχή τους.

Τ.Δ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα