Γ. Δραγασάκης: Όχι σε παράταση ή προληπτική γραμμή, ναι στην αύξηση μισθών

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 13:33
UPD:13:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗ

«Έχουμε καλή οργάνωση και προχωράμε» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 και στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας». 

Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε φάση σταθερότητας επεσήμανε ο Γιάνης Δραγασάκης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει κι άλλο το βηματισμό της προκειμένου να μην αφήσει εκκρεμότητες. Απέρριψε εκ νέου την ανάγκη προληπτικής γραμμής στήριξης μετά το πρόγραμμα, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού- ενδεχομένως και φέτος. Θολό παραμένει το τοπίο για τις συντάξεις, για τις οποίες όπως είπε θα ληφθούν οι αποφάσεις μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.  

«Έχουμε καλή οργάνωση και προχωράμε» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 και στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας». «Ακόμα και στις συνθήκες τις σημερινές, η χώρα έχει μπει σε μια σταθερότητα. Είμαστε σε μια περιοχή που "μας έχουν ανάγκη", χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες και προσπαθούμε να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας. Με ενδιαφέρει η χώρα και η κυβέρνηση να έχουμε μια αυτογνωσία των δυνατοτήτων μας» συμπλήρωσε, επικρίνοντας «κάποιες εσωτερικές δυνάμεις, που είχαν επενδύσει στην καταστροφολογία».

Κληθείς να σχολιάσει τις συνεχείς επισημάνσεις του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα για την ανάγκη προληπτικής γραμμής, ο κ. Δραγασάκης είπε: «Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για προληπτική γραμμή. Η κυβέρνηση προχωράει, από πέρυσι αποφασίσαμε και συμφωνήσαμε να κάνουμε ό,τι έκαναν οι Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος, χωρίς "ουρές». Σημείωσε δε πως «εχουμε συμφωνήσει σε μια στρατηγική απεξάρτησης, δημιουργούμε αποθέματα ταμειακά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες από την αγορά, προσπαθούμε να έχουμε στον "κουμπαρά" 20 δισ. ευρώ σαν ασπίδα προστασίας».

Όσον αφορά στο θέμα των μισθών, υπογράμμισε ότι αυτοί μπορεί μόνο να μειώνονται, θα πρέπει και να αυξάνονται. «Η πτώση μισθών έχει τελειώσει και πρέπει να πάμε σε αύξηση. Αυτό είναι κάτι που το υπουργείο το μελετάει, μπορεί και φέτος» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Σε ερώτηση για τις συντάξεις και για το εάν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μείωσή τους, απέφυγε να απαντήσει, αναφέροντας ότι θα ξεκαθαριστεί το τι θα γίνει, εφόσον βγούμε από το πρόγραμμα και ξεκαθαρίσει το τοπίο. 

Για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και ειδικότερα για τα κρίσιμα stress tests, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται στις αρχές Μαΐου, σχολίασε: «Τελειώνουμε με τις τράπεζες θετικά, είναι καθαρές από τα stress, αλλά η πολιτική μείωσης των κόκκινων δανείων πρέπει να συνεχιστεί». Όπως είπε το ενδιαφέρον πρέπει τώρα να στραφεί στο ζήτημα του χρέους. 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα