Οι βιομηχανίες έριξαν αισθητά τον πήχη των προσδοκιών τους το Μάρτιο, σε μία εξέλιξη, που αποδίδεται τόσο σε αβεβαιότητες για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα όσο και στην ευρύτερη αναταραχή, που επικρατεί διεθνώς, εν μέσω στροφής των ΗΠΑ στον προστατευτισμό και κλιμάκωσης της αντιπαράθεσής του με τις άλλες μεγάλες οικονομίες. Αυτό προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ, το οποίο και επισημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε εάν η τάση αυτή είναι συγκυριακή ή θα έχει συνέχεια.
Ο ∆είκτης Επιχειρηµατικών Προσδοκιών στη Βιοµηχανία έκανε βουτιά 6,1 μονάδων στις 102,6 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά παραμένει παραµένει υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι (98,8 µον.). Την πτωτική τάση µεταξύ των βασικών µεταβλητών του δείκτη καθορίζει κυρίως η επιδείνωση των εκτιµήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, που γίνεται έντονα αρνητική.
Eνθαρρυντικά μηνύματα για παραγωγή- απασχόληση
Παρά τις χαμηλές προσδοκίες, όσον αφορά στην παραγωγή οι προβλέψεις για την εξέλιξή της τους προσεχείς 3-4 µήνες, διατηρούνται πολύ ευοίωνες καθώς το σχετικό ισοζύγιο διαµορφώνεται εκ νέου στις +26 µονάδες: σχεδόν µία στις τρεις βιοµηχανικές επιχειρήσεις προβλέπει συνέχεια στην άνοδο της παραγωγής του το επόµενο τρίµηνο και µόλις ένα 5% διατυπώνει απαισιόδοξη πρόβλεψη για µείωσή της.
Επιπρόσθετα, ο µέχρι τον προηγούµενο µήνα οριακά θετικός δείκτης (+1 µον.) στις προβλέψεις για την απασχόληση κερδίζει 3 µονάδες, µε το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίµηνο να κινείται στο 8%, έναντι ενός 5% που αναµένει µείωσή της. Γενικά πάντως τους τελευταίους µήνες η απασχόληση στη Βιοµηχανία παραµένει περίπου σταθερή, παρόλο που η παραγωγή εµφανίζεται ενισχυµένη.