Ευρω-σινική συμμαχία απέναντι στις ΗΠΑ;

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 10:18
UPD:10:21
SHUTTERSTOCK

Με συμμαχίες επιλέγει να απαντήσει η Κίνα στην εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Και ποιος θα ήταν καλύτερος σύμμαχος από την Ε.Ε., η οποία ως σύνολο είναι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον πλανήτη. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters οι εκπρόσωποι Εμπορίου της Κίνας είχαν τις τελευταίες ημέρες σειρά επαφών με αξιωματούχους ευρωπαϊκών κρατών, σε μία προσπάθεια να τους πείσουν να σταθούν μαζί απέναντι στον αμερικανικό προστατευτισμό. Ουσιαστικό το Πεκίνο θέλει να ορθώσει ένα ευρω-σινιτικό τείχος απέναντι στις μονομερείς ενέργειες της Ουάσιγκτον, η οποία δεν φαίνεται να κάνει πίσω στη διαμάχη της με την κινεζική πλευρά. 

Όπως σχολίαζαν πηγές στο πρακτορείο από τις συναντήσεις κατέστη φανερή η εντεινόμενη νευρικότητα του Πεκίνου για την εξέλιξη της αντιπαράθεσης με το Λευκό Οίκο, ο οποίος έχει απειλήσει με δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές συνολικής αξίας 150 δισ. δολαρίων. Η αμερικανική πλευρά κατηγορεί τους Κινέζους για αθέμιτες πρακτικές, όπως το ντάμπινγκ, για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και για εμπόδια στη λειτουργία αμερικανικών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά. Πολλές από αυτές τις κατηγορίες τις συμμερίζεται και η Ευρωπαική Ένωση, η οποία όμως έχει επιλέξει το δρόμο του ΠΟΕ για την επίλυση των διαφορών. 

Μένει να φανεί εάν το Πεκίνο θα πείσει τελικά τους Ευρωπαίους πως έχουν περισσότερα κοινά συμφέροντα. Και τούτο γιατί την ίδια ώρα και ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος πρόκειται να συναντήσει την Γερμανίδα καγκελάριο μέσα στον Απρίλιο, φαίνεται να επιχειρεί να ρίξει γέφυρες στην Ευρώπη. 

Το τελευταίο διάστημα πάντως ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, εμφανίζεται αποφασισμένος να δείξει το «καλό» πρόσωπο του δράκου, με αποφασιστικά βήματα για το άνοιγμα κρίσιμων κλάδων σε ξένες επενδύσεις, όπως είναι αυτοί των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της αυτοκινητοβιομηχανίας. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα