Ταϊλάνδη: Σταθερά τα επιτόκια δανεισμού

Τρίτη, 08 Αυγούστου 2006 09:53

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ θα διατηρήσει κατά πάσα πιθανότητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης για το υπόλοιπο του έτους, μετά τον τετραπλασιασμό του κόστους δανεισμού από τον Αύγουστο του 2004, σύμφωνα με τον διοικητή της.

«Η αύξηση ήταν αρκετή», δήλωσε ο Pridiyathorn Devakula, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ταϊλάνδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Μπανγκόκ στις 7 Αυγούστου, συμπληρώνοντας: «Δεν βλέπουμε περαιτέρω πιέσεις στα βασικά επιτόκια. Οι αυξήσεις είναι αρκετές για το έτος, εάν δεν σημειωθούν νέες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου».

Η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης σταμάτησε να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο για πρώτη φορά μετά από 10 συνεδριάσεις. Ο

Pridiyathorn είπε ότι ο πληθωρισμός μάλλον θα υποχωρήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους μετά την άνοδο των τιμών καταναλωτή με τον χαμηλότερο ρυθμό μέσα σε ένα έτος τον Ιούλιο.

Η γειτονική χώρα της Ταϊλάνδης, η Ινδονησία, μείωσε τα βασικά επιτόκια κατά το ήμισυ της ποσοστιαίας μονάδας σήμερα για να αναζωογονήσει τις καταναλωτικές δαπάνες. Αυτή, ήταν η μεγαλύτερη μείωση στην οποία προχώρησε από πέρυσι η χώρα.

Το νόμισμα της Ταϊλάνδης, μπατ, και η ρουπία της Ινδονησίας, έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 8% έναντι του δολαρίου και είχαν τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 15 ασιατικών νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg.

Τα ισχυρότερα νομίσματα ενδέχεται να ωθήσουν ακόμη χαμηλότερα τον πληθωρισμό, καθιστώντας φθηνότερες τις εισαγωγές και επιτρέποντας στις Κεντρικές Τράπεζες της Ταϊλάνδης και της Ινδονησίας να μειώσουν τα επιτόκια, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Ινδία, η Βρετανία, η Αυστραλία κα ιη Ν. Αφρική, που τα αυξάνουν.

Οι τιμές καταναλωτή της Ταϊλάνδης αυξήθηκαν 4,4% τον Ιούλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υποχωρώντας από την άνοδο του 5,9% τον Ιούνιο. Ο Pridiyathorn προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί από 4% και 4,5% το λοιπό του 2006, χαμηλότερα από περίπου 5,9% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, ενδέχεται να υποχωρήσει έως 3% το δεύτερο εξάμηνο του 2006 από 5,4% το πρώτο εξάμηνο, είπε ο ίδιος στις 3 Αυγούστου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα