BHP Billiton: Απεργία στο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο

Τρίτη, 08 Αυγούστου 2006 13:44

ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στο ορυχείο χαλκού Escondida της Χιλής της BHP Billiton Plc, το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο, μετά τη διαφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας σε θέματα αύξησης των μισθών, ωθώντας ανοδικά τις τιμές του μετάλλου σήμερα στο Λονδίνο.

Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο της βορείου Χιλής άρχισαν την απεργία τους στις 8 π.μ., ώρα Ν. Υόρκης, μετά την αποτυχία της διοίκησης της εταιρείας να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για αύξηση τουλάχιστον 17% των μισθών, σύμφωνα με τον Pedro Marin, εκπρόσωπο της ένωσης των εργαζομένων. Το ορυχείο Escondida αποτέλεσε το 8,5% του χαλκού το 2005.

«Όλα σταμάτησαν στο ορυχείο», ανέφερε ο Marin στ τηλεφωνική του συνέντευξη από την πόλη Αντοφαγκάστα της Χιλής.

Η διαμαρτυρία των εργαζομένων είχε ως αποτέλεσμα την παύση της παραγωγής νωρίς σήμερα και η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί ακόμη και εάν η εταιρεία προσλάβει συμβασιούχους, επεσήμανε ο Marin.

O Mauro Valdes, εκπρόσωπος της BHP Billiton, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, είπε σήμερα μιλώντας από την πρωτεύουσα της Χιλής, το Σαντιάγο, ότι η απεργία μείωσε την δυναμικότητα της μονάδας κατά περίπου 60% και ότι η εταιρεία διαθέτει τα αποθέματα του μεταλλεύματος για τη συνέχιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Εκτιμάται ότι η απεργία θα προκαλέσει προβλήματα στις προμήθειες και θα ωθήσει ανοδικά τις τιμές του χαλκού στο Λονδίνο.

Ο χαλκός σημείωσε άνοδο 70 δολ., ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 7.930 δολ. ο τόνος στο London Metal Exchange. Στη Ν. Υόρκη, πτωτικά κινήθηκε το μέταλλο, καθώς εικάζετο ότι τα αποθέματα θα επιτρέψουν στο ορυχείο να ανταπεξέλθει στην απεργία.

Ο χαλκός για παράδοση Σεπτεμβρίου υποχώρησε 2,20 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 3,6105 δολ. η λίμπρα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα