Κερδίζει ενδιαφερόμενους η θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ

Aγγ. Τσακανίκας: Κλειδί η διασύνδεση με την αγορά
Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 18:20
UPD:18:20

Από την έντυπη έκδοση

Της Σ.Εμμανουήλ
[email protected]

Στα περσινά επίπεδα και πιθανόν υψηλότερα, δηλαδή πάνω από τις 60 αιτήσεις, αναμένεται να κυμανθούν οι υποψηφιότητες στον β’ κύκλο του προγράμματος επώασης καινοτόμων τεχνολογικών επιχειρήσεων Invent ICT, που στηρίζει η θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ (ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ), οι Industry Disruptors-Game Changers (ID/GC) και η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Το ενδιαφέρον των φοιτητών που φιλοδοξούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στον χώρο των νέων τεχνολογιών είναι αυξημένο, σύμφωνα με τους διοργανωτές του Invent ICT (εν όψει της 16ης Απριλίου, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία), που παρουσιάζεται ως το πιο σημαντικό πρόγραμμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα λόγω της άμεσης διασύνδεσης των αποφοίτων πολυτεχνικών σχολών με την αγορά, ενώ έχει επίσης την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

NAFTEMPORIKI.GR

Ο Άγγελος Τσακανίκας, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Invent ICT, εξηγεί στη «N» ότι κύριος στόχος είναι η έπρακτη προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας μέσω της υποστήριξης των ερευνητών/φοιτητών στην εμπορική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και στην ανάδειξη πρωτότυπων ιδεών με επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Ο ρόλος των εταιρειών κινητής

Αναφορικά με τον ρόλο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στο πρόγραμμα, ο κ. Τσακανίκας σημειώνει ότι «οι εταιρείες υποστηρίζουν με στελέχη τους τη διαδικασία του εξειδικευμένου coaching και mentoring και βρίσκονταν κοντά στις ομάδες σε όλα τα στάδια της επώασής τους. Η γνώση της λειτουργίας της αγοράς και η κριτική αντιμετώπιση των σταδίων ωρίμανσης της ιδέας προσφέρουν πολλά στις ομάδες και τις βοηθούν να αντιληφθούν τα όρια αλλά και τις δυνατότητες των προτεινόμενων λύσεων». Το πρόγραμμα συντονίζεται από Διοικητική Επιτροπή που απαρτίζεται από μέλη των τριών συμπραττόντων, με επικεφαλής τον Γ. Στεφανόπουλο γενικό διευθυντή της ΕΕΚΤ, ενώ Επιστημονική Επιτροπή που αποτελείται από τους καθηγητές του ΕΜΠ Γιάννη Καλογήρου, Βασίλη Μάγκλαρη και Άγγελο Τσακανίκα είναι υπεύθυνη για την επιστημονική παρακολούθηση και υποστήριξη του προγράμματος. Επιπροσθέτως, εμπλέκονται 8 στελέχη που υλοποιούν όλες τις δράσεις οργάνωσης και υποστήριξης του προγράμματος. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Τσακανίκα «το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του προγράμματος είναι το ευρύ δίκτυο 40 μεντόρων/coaches που υποστηρίζουν τις ομάδες στην επιχειρηματική τους ωρίμανση και απαρτίζεται από διακεκριμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα, ακαδημαϊκούς και εξειδικευμένους συνεργάτες από το εξωτερικό (SO Kwadraat)».

Δυνατότητες χρηματοδότησης

Αναφερόμενος στον πρώτο κύκλο του προγράμματος, σημειώνει ότι 12 ομάδες θα οδηγηθούν στη σύσταση επιχείρησης, ενώ παράλληλα θα εξεταστούν πιθανές συνεργασίες και δυνατότητες χρηματοδότησης από διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η διαδικασία αξιολόγησης πέρασε δύο φάσεις: 1) Ανεξάρτητοι αξιολογητές από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα εξέτασαν τις προτάσεις και προεπέλεξαν 35 ομάδες. 2) Οι ομάδες αυτές παρουσίασαν τις ιδέες τους σε Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία και κατέληξε σε έναν κατάλογο 25 ομάδων, που τελικά εντάχθηκαν στη θερμοκοιτίδα. Tο πρόγραμμα Invent ICT, που απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές και αποφοίτους του ΕΜΠ, καθώς και σε αντίστοιχα μέλη των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων (Πολυτεχνείο Θράκης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Πανεπιστήμιο Πατρών), έχει συνολική διάρκεια 12 μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα