Σε γαλλικά χέρια το 70% της Εμπορικής

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Τρίτη, 08 Αυγούστου 2006 19:19

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές αποκρατικοποιήσεις που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα, αυτή της Εμπορικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας. Όπως είπε, το ποσοστό της Credit Agricole στην Εμπορική Τράπεζα μπορεί να έχει αγγίξει το 70%.

«Η μεγάλη αυτή στρατηγικής σημασίας αποκρατικοποίηση αποτελεί ορόσημο και επιβεβαιώνει την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της οικονομίας προς όφελος της χώρας και των πολιτών», δήλωσε ο υπουργός επισημαίνοντας ακόμη ότι η «αποκρατικοποίηση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση που έγινε ποτέ, με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις για την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και τους πολίτες».

Η αποκρατικοποίηση αυτή, συνέχισε ο κ. Αλογοσκούφης, «αποτελεί τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση που έγινε ποτέ, με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις για την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και τους πολίτες. Είναι σαφής ένδειξη εμπιστοσύνης στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Στα 1,74 δισ. ευρώ τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις

Με την Εμπορική Τράπεζα ολοκληρώσαμε ήδη το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2006 υπερκαλύπτοντας και φέτος το στόχο των προβλεπομένων εσόδων που είχαμε θέσει με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δήλωσε ο υπουργός.

Τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο με τις αποκρατικοποιήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Αγροτικής Τράπεζας και της Εμπορικής, τα άμεσα έσοδα του ελληνικού δημοσίου, ανήλθαν σε 1,74 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,650 δισ. ευρώ και βέβαια μειώνουν σημαντικά το δημόσιο χρέος, πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, το τίμημα των 25 ευρώ ανά μετοχή ήταν σημαντικά υψηλότερο από την τιμή της μετοχής κατά την ανακοίνωση της αρχικής δημόσιας πρότασης, ενσωματώνοντας ένα υπερτίμημα ύψους 6,7% ως προς το τίμημα των 23,44 ευρώ ανά μετοχή και ένα υπερτίμημα ύψους 8,7% ως προς την ελάχιστη εύλογη τιμή που προσδιόρισε ο σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας.

«Και απεδείχθη με το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στη δημόσια πρόταση της CREDIT AGRICOLE, ότι το τίμημα ήταν απόλυτα προς όφελος των συμφερόντων τους. Γιατί, άλλο πράγμα να αποδέχεται μια δημόσια πρόταση μόνο το Δημόσιο και άλλο να την αποδέχονται τόσοι πολλοί ιδιώτες μέτοχοι», συμπλήρωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

Tα ταμεία

Όπως ανέφερε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης, από τους 47 ασφαλιστικούς φορείς και οργανισμούς εποπτείας του Υπουργείου που κατείχαν μετοχές της Εμπορικής Τράπεζας, συνεδρίασαν 42 Διοικητικά Συμβούλια. Απόφαση για πώληση του συνόλου ή μέρους των μετοχών τους έλαβαν 31 Διοικητικά Συμβούλια, ενώ απόφαση για μη πώληση έλαβαν 11 Διοικητικά Συμβούλια.

Από το συνολικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως του 29,44% που κατείχαν οι παραπάνω φορείς, ανταποκρίθηκαν στη δημόσια πρόταση της CREDIT AGRICOLE σε ποσοστό 21,41% ή 72,74% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου τους.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας δήλωσε ότι η «ολοκλήρωση της διαδικασίας αποτελεί μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Είναι μια τεράστια διεθνής επένδυση στη χώρα μας. Η αντίδραση της αγοράς ήταν πάρα πολύ θετική. Εάν μιλήσετε ακόμα και με ανταγωνιστές τραπεζίτες της CREDIT AGRICOLE, θα μιλήσουν πολύ θετικά γι’ αυτή τη συναλλαγή».

Πυρά από την αντιπολίτευση

«Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε θριαμβολογικά το ξεπούλημα της Εμπορικής Τράπεζας. Η Νέα Δημοκρατία καυχιέται γιατί μεθοδεύει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας», δήλωσε η υπεύθυνη Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/08/08/1226458.htm , ενώ το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις που άρχισε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν ένα και μοναδικό στόχο: Την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, την παραπέρα ενίσχυση και συγκεντροποίησή του» http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/08/08/1226440.htm .

Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι η πώληση της Εμπορικής «είναι μέγα πολιτικό και οικονομικό έγκλημα, που θα έχει επώδυνες στρατηγικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για το μέλλον του τόπου» http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/08/08/1226439.htm .

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εξέδωσε πριν από λίγο ανακοίνωση – απάντηση στο ΠΑΣΟΚ http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/08/08/1226483.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα