ΕΠΙΤΥΧΗ χαρακτηρίζει με σημερινή της ανακοίνωση η Crédit Agricole S.A. τη δημόσια πρόταση που υπέβαλε προς τους μετόχους της Eμπορικής Τράπεζας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την εκκαθάριση της μεταβίβασης, η συνολική συμμετοχή της Crédit Agricole S.A. στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής θα ανέρχεται σε 71,97%.
Πιο αναλυτικά, 1.300 μέτοχοι της Εμπορικής, οι οποίοι κατέχουν συνολικά 69.574.826 μετοχές, αποδέχθηκαν τη δημόσια πρόταση μέχρι και τη λήξη της περιόδου αποδοχής στις 7 Αυγούστου 2006, αντιπροσωπεύοντας περίπου 52,55% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής.
Σε συνδυασμό με την άμεση συμμετοχή της Crédit Agricole S.A. που ανέρχεται σε 25.702.456 μετοχές (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται 14.002.359 μετοχές, οι οποίες αποκτήθηκαν χρηματιστηριακώς από την ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης μέχρι σήμερα), και οι οποίες αντιπροσωπεύουν 19,41% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, το ποσοστό της Crédit Agricole S.A. στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής θα ανέλθει με την εκκαθάριση της μεταβίβασης στο 71,97%.
Mέχρι 16/8 η ολοκλήρωση της μεταβίβασης
Η ολοκλήρωση της εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης και η εκκαθάριση της μεταβίβασης των μετοχών της Εμπορικής, οι οποίες προσφέρθηκαν εγκύρως μέχρι τις 7 Αυγούστου 2006, αναμένεται να λάβει χώρα στις 16 Αυγούστου 2006.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εγκρίνει την απόκτηση ελέγχου της Εμπορικής από την Crédit Agricole S.A., σύμφωνα με το Ν. 2076/1992. Η δημόσια πρόταση γνωστοποιήθηκε με τη συνοπτική διαδικασία στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η οποία αναμένεται να εκδώσει την απόφασή της το αργότερο μέχρι τις 21 Αυγούστου 2006.
Δηλώσεις προέδρου της Crédit Agricole
«Είμαι ενθουσιασμένος με την επιτυχία της δημοσίας πρότασης για την Εμπορική και θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την Ελληνική Κυβέρνηση και όλους τους άλλους μετόχους για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν προσφέροντας τις μετοχές τους στη δημόσια πρόταση», δήλωσε ο René Carron, πρόεδρος της Crédit Agricole S.A.
«Αυτή η συναλλαγή σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα στη διεθνή μας στρατηγική και θα συνεισφέρει στο στόχο μας να αυξήσουμε τα έσoδα από δραστηριότητες εκτός Γαλλίας. Ανυπομονούμε να ενδυναμώσουμε την τράπεζα στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες προς όφελος των δραστηριοτήτων της Εμπορικής, των πελατών και των εργαζομένων της», πρόσθεσε.
Ο Georges Pauget, Διευθύνων Σύμβουλος της Crédit Agricole S.A., δήλωσε τα εξής: «Στρατηγικά, αυτή η εξαγορά συνάδει απόλυτα με τους στόχους μας, καθώς μας επιτρέπει να επεκτείνουμε τη γεωγραφική μας παρουσία και μας δίνει πρόσβαση σε μια αναπτυσσόμενη αγορά και σε μια ταχέως εξελισσόμενη περιοχή. Επιπλέον, συνάδει με όλα τα χρηματοοικονομικά μας κριτήρια στα πλαίσια των εξαγορών. Θα επικεντρωθούμε τώρα στην εξέλιξη των διαδικασιών λειτουργίας της Εμπορικής, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης κινδύνου,της προώθησης προϊόντων και της διαχείρισης πελατών καθώς και στις σχέσεις με τους εργαζόμενους και στην εκπαίδευση τους, σύμφωνα με τη βέλτιστη πρακτική της Crédit Agricole S.A.»
Η Morgan Stanley & Co. Limited ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Crédit Agricole S.A. στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης.
Eπιτυχημένη η πώληση, υποστηρίζει και η κυβέρνηση
Χθες, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης συνόδευσε την ικανοποίησή του για θετική έκβαση της πώλησης του 72% της Emporiki Bank, στην Credit Agricole με αιχμές κατά της «ποιότητας» του ανταγωνισμού μεταξύ των ελληνικών τραπεζών,
«Η πώληση της Εμπορικής στην Credit Agicole η μετοχοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αλλά και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΑΤΕ, βρίσκονται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Μένουν όμως να γίνουν πολλά μέχρι τα περιθώρια κέρδους να είναι συμβατά με όσα ισχύουν στην Ε.Ε.».
Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης επανέφερε χθες το θέμα της έλλειψης ανταγωνισμού μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, και ειδικότερα την πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων.
Ωστόσο απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού των τραπεζών, παρέπεμψε στην Τράπεζα της Ελλάδας η οποία, όπως είπε, είναι το άμεσο εποπτικό όργανο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας τόνιζαν ότι η είσοδος της Credit Agricole που είναι σήμερα από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εμπορικές τράπεζες στην ελληνική τραπεζική αγορά θα ενισχύσει σημαντικά το ανταγωνισμό. Παρέπεμπαν όμως κάποια ορατά αποτελέσματα σε επίπεδο επιτοκίων σε ένα ορίζοντα χρόνου περίπου 2 ετών όταν η νέα διοίκηση θα εφαρμόζει το δικό της πρόγραμμα χορηγήσεων και καταθέσεων.
Ικανοποίηση
O κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε την πώληση της Emporiki Bank στην Credit Agricole τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην ελληνική οικονομία και παράλληλα έναν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ωστόσο αν και ρωτήθηκε, ούτε και χθες έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που είχε καταγγείλει την περασμένη εβδομάδα ότι εφήρμοζαν «παρακρατικές τακτικές» απειλώντας με μηνύσεις μέλη διοικητικών συμβουλίων που είχαν μετοχές στην Emporiki Bank.
Τόνισε όμως, ότι η επιτυχημένη πώληση της Τράπεζας είναι αποτέλεσμα της προετοιμασίας περίπου 2 ετών στην οποία η διοίκηση προχώρησε στην πλήρη αναδιοργάνωση της τράπεζας και το δημόσιο στη λύση του ασφαλιστικού των τραπεζών.
Ο κ. Αλογοσκούφης δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει χθες και το ρόλο της προηγούμενης κυβέρνησης και ειδικότερα του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννου Παπαντωνίου στην όλη προσπάθεια. «Ας μην ξεχνάμε» είπε ότι την επιλογή για την είσοδο της Credit Agricole στην Εμπορική την είχε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Τόνισε επίσης ότι η όλη προεργασία και η κατάληξη της διαδικασίας πώλησης μέσω δημοσίων προσφορών ήταν η πλέον ενδεδειγμένη διεθνώς για τέτοιου είδους αποκρατικοποιήσεις και επιπλέον εκπλήρωνε απολύτως τις προϋποθέσεις της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για την υπόθεση της Εμπορικής.
Συγκεκριμένα είπε ότι ήταν απολύτως διαφανής προστάτευσε τα συμφέροντα του συνόλου των μετόχων της Τράπεζας και διασφάλιζε την πώληση του 11% που διέθετε το Δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά το τίμημα των 25 ευρώ για κάθε μετοχή είπε ότι ήταν απολύτως ικανοποιητικό αφού κατά το χρόνο κατάθεσης της βελτιωμένη προσφοράς της Credit Agricole την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου έδινε ένα υπερτίμημα περίπου 6,7% έναντι της τότε τιμής αγοράς που ήταν 23,44 ευρώ.
Το ικανοποιητικό της προσφοράς, συνέχισε, αποδεικνύεται και από την προσφορά όχι μόνο του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έφτασε το 32,,42% αλλά και των θεσμικών επενδυτών και μικρομετόχων που έσπευσαν να πουλήσουν ένα ποσοστό που με βάση τις εκτιμήσεις φτάνει το 10-13%.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Πέτρος Δούκας είπε ότι πριν τις εκλογές του 2000 η ΔΕΚΑ είχε αγοράσει 1.680.740 μετοχές της Εμπορικής με μέση τιμή 64,97 ευρώ «Όταν έγινε η αλλαγή της κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ μας "παρέδωσε" την τιμή ανά μετοχή περίπου 16 ευρώ! Και σήμερα για ένα πράγμα καλείται τελικά να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ. Ποιος είναι τελικά εκείνος που αγοράζει ακριβά και προσφέρει φτηνά;».
Αποκρατικοποιήσεις
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του 11% που κατείχε το δημόσιο της Emporiki Bank στη γαλλική Credit Agricole τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων έφτασαν τα 1,74 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου ξεπερνώντας το αρχικό στόχο για έσοδα ύψους 1,65 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομίας ξεκαθάρισε χθες ότι «με την πώληση της Emporiki Bank στην C.A. ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για το 2006. Δεν υπάρχει τίποτα στο τραπέζι και δεν υπάρχει πλέον καμία εκκρεμότητα από απόφαση της Διυπουργικής επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για φέτος» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2007 και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της πλήρους αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, της δεύτερης μετοχοποίησης του Τ.Τ. και της μετοχοποίησης της εταιρείας του αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» κράτησε τα χαρτιά του κλειστά. Παρέπεμψε για λεπτομέρειες στο σχεδιασμό του προϋπολογισμού του επόμενου έτους όπου θα συμπεριληφθούν και οι νέες αποκρατικοποιήσεις.
Δεν παρέλειψε όμως να κάνει ένα απολογισμό στα έσοδα αποκρατικοποιήσεων του 2006. Ειδικότερα είπε ότι τα έσοδα από την πώληση των 14,7 εκ. μετοχών που αντιστοιχούν στο 11% της Εμπορικής θα είναι 354,2 εκ. ευρώ με την αποπληρωμή των πακέτων που εξασφάλισε η C.A. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η Emporiki Bank, ακολουθώντας το παράδειγμα της Εθνικής, είναι η δεύτερη κρατική τράπεζα η οποία δεν ανήκει πλέον στον έλεγχο του Δημοσίου.
Της πλήρους αποκρατικοποίησης της Εμπορικής, προηγήθηκε το Μάρτιο η διάθεση με συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό του 49.080.000 ευρώ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που αντιστοιχούν στο 34,84% του συνόλου των μετοχών της Τράπεζας από όπου το Δημόσιο είχε συνολικά έσοδα 1,012 δισ. ευρώ.
Τα 612 εκ. ευρώ ήταν τα έσοδα από τη δημόσια έγγραφή και τα υπόλοιπα 400 εκ. ευρώ από την ισόποση μεταφορά πλεονάζουσας ρευστότητας από την Τράπεζα στο Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι η τελική τιμή διάθεσης ορίσθηκε στα 12,50 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το εύρος τιμής που είχε οριστεί από τους αναδόχους ανάμεσα στα 10 και τα 13 ευρώ και συνολική προσφορά μετοχών υπερκαλύφθηκε κατά 5,4 φορές.
¶λλα 328 εκατ. ευρώ αντλήθηκαν από τη διάθεση ποσοστού 7,18% της Αγροτικής Τράπεζας τον Απρίλιο στην τιμή των 5,05 ευρώ ανά μετοχή στην οποία συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές.
Το 21,42% πούλησαν τα ταμεία
Στο 21,42% έφτασε το ποσοστό που συγκέντρωσε η Credit Agricole από τη ασφαλιστικά ταμεία και τους δημόσιους οργανισμούς που είχαν μετοχές της Εμπορικής. Ο υπουργός απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης ανέφερε χθες ότι από τα συνολικά 47 ασφαλιστικά ταμεία που είχαν μετοχές στην Emporiki Bank συνεδρίασαν για την πώληση των μετοχών που κατείχαν τα 42. Από αυτά αποφάσεις για την πώληση των μετοχών τους έλαβαν τα 31 και αρνητικές ήταν οι αποφάσεις των υπολοίπων 11 ταμείων. Από τις 31 θετικές γνωμοδοτήσεις των ταμείων οι 21 αφορούσαν ολική πώληση των μετοχών τους και οι 10 μερική. Από το συνολικό ποσοστό του 29,46% που κατείχαν τα ταμεία πωλήθηκε τελικά στην C.A. to 21,417% ποσοστό που αντιστοιχεί στο 72,74% της συνολικής συμμετοχής των ταμείων στην Emporiki Bank.
Ο κ. Τσιτουρίδης επανέλαβε και χθες ότι ο ρόλος του υπουργείου Απασχόλησης περιορίστηκε στο να ενημερώσει τα διοικητικά συμβούλια για την απόφαση της ΔΕΑ για την πώληση των μετοχών του δημοσίου και να μεριμνήσει για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την αξιολόγηση της πρότασης της γαλλικής τράπεζες αλλά και τη λήψη της όποιας απόφασης.
Ο υπουργός Απασχόλησης αναφέρθηκε ειδικότερα για την απόφαση του ασφαλιστικού ταμείου των υπαλλήλων της Εμπορικής του ΤΑΠΕΤΕ όπου η συνεδρίαση για τη λήψη πώλησης του 4,14% της Εμπορικής ήταν επεισοδιακή. Ο κ. Τσιτουρίδης είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου συνεδρίασε με πέντε από τα 9 μέλη του. Τα πέντε αυτά μέλη συνιστούσαν απαρτία και η απόφαση για την πώληση του μεριδίου του ταμείου ελήφθη ομόφωνα. Προκάλεσε επίσης όποιον θεωρεί ότι υπήρξε κάτι παράτυπο στη συνεδρίαση του Δ.Σ. να παραπέμψει τα στοιχεία του στη Δικαιοσύνη.
Αντιδράσεις
Οξύτατες ήταν οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης στις δηλώσεις των υπουργών για την Emporiki Bank. «Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε θριαμβολογικά το ξεπούλημα της Εμπορικής Τράπεζας. Η Νέα Δημοκρατία καυχιέται γιατί μεθοδεύει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το είδαμε και στις περιπτώσεις της εξαγοράς της Finasbank, της Cosmote, της Π & Κ, το βλέπουμε και τώρα, στην περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας», δήλωσε η υπεύθυνη Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου. «Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις ορισμένων Δ.Σ. Ταμείων, για την πώληση των μετοχών τους, με αδιαφανείς διαδικασίες, είναι φανερό ότι το λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη».
«Οι ιδιωτικοποιήσεις που άρχισε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ., έχουν ένα και μοναδικό στόχο: Την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, την παραπέρα ενίσχυση και συγκεντροποίησή του. Όπως κι αν γίνονται, με όποια μορφή κι αν πραγματοποιούνται, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Είναι πάντα σε βάρος των εργαζομένων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ με αφορμή τις εξελίξεις στην Εμπορική Τράπεζα και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη.
«Η πώληση της Εμπορικής είναι, αντιθέτως, μέγα πολιτικό και οικονομικό έγκλημα, που θα έχει επώδυνες στρατηγικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για το μέλλον του τόπου», επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ