Compal: Χαμηλότερες τιμές, μείωση των κερδών

Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2006 11:46

ΜΕΙΩΣΗ των κερδών της εμφάνισε για πρώτη φορά μέσα σε πέντε τρίμηνα η Compal Electronics Inc., η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία κατασκευής υπολογιστών notebook στον κόσμο, μετά τη μείωση των τιμών, που περιόρισαν τα περιθώρια κέρδους.

Το δεύτερο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν 7%, φθάνοντας στο 1,7 δισ. δολ. Ταϊβάν (52 εκατ. δολ.) ή 46 σεντς του δολαρίου της Ταϊβάν ανά μετοχή, από 1,83 δισ. δολ. Ταϊβάν ή 53 σεντς δολ. Ταϊβάν ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στην Ταϊπέϊ. Κατά μέσον όρο, πέντε οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της Compal θα ανέλθουν σε 1,9 δισ. δολ. Ταϊβάν.

Η Compal, στο πελατολόγιο της οποίας περιλαμβάνεται η Dell Inc., η Hewlett-Packard Co., αλλά και η ανταγωνίστριά της Quanta Computer Inc. της Ταϊβάν, αύξησαν την παραγωγή και τις πωλήσεις, με στόχο την εξισορρόπηση των τιμών, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές. Διεθνώς, δύο από τα τρία κομπιούτερ-σημειωματάρια που κατασκευάζονται διεθνώς, παράγονται από εταιρείες της Ταϊβάν.

Οι πωλήσεις της το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με νωρίτερη ανακοίνωση, σημείωσαν άνοδο 17%, φθάνοντας στα 60,6 δισ. δολ. Ταϊβάν, από 51,6 δισ. δολ. Ταϊβάν, πριν από ένα χρόνο. Τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν στο 1,7 δισ. από 2 δισ. δολ. Ταϊβάν, το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Compal.

Η διοίκησή της εκτιμά ότι οι εξαγωγές της το τρίτο τρίμηνο θα αυξηθούν έως 40%, στα 3,9 εκατ. κομπιούτερ, έναντι του δευτέρου τριμήνου.

Οι μετοχές της Compal σημείωσαν άνοδο 3,5%, φθάνοντας στα 29,30 δολ. Ταϊβάν η μία κατά το τέλος της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Ταϊπέϊ, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Συνολικά φέτος, έχουν σημειώσει άνοδο 1,9%, έναντι ανόδου 0,4% του δείκτη Taiex, του Χρηματιστηρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα