Τη Δευτέρα οι πρώτες συζητήσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση Ε.Ε.- Βρετανίας

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 10:36
UPD:10:40
REUTERS/STEFAN WERMUTH

Την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία των δύο πλευρών, σε μία εξέλιξη, που περίμενε εδώ και καιρό το Λονδίνο. 

Αν και η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι είχε επιδιώξει να κινηθούν παράλληλα οι συζητήσεις για την μελλοντική εμπορική σχέση, με εκείνες για άλλα θέματα, οι Βρυξέλλες είχαν βάλει στον πάγο την όποια αναφορά στο θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι προήχε η συμφωνία για το «λογαριασμό» του Brexit και τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. σε βρετανικό έδαφος. Η θέση των 27 για τη μελλοντική εμπορική σχέση υιοθετήθηκε τον περασμένο μήνα και τα βασικά σημεία της έχουν δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο δεν έχει δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί επισήμως στη βρετανική πλευρά. Αυτό θα γίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Reuters. 

«Η Βρετανία είχε στη διάθεσή της λίγες εβδομάδες να εξετάσει το σχέδιο των 27. Ελπίζουμε λοιπόν ότι την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμοι να μας πουν τι πιστεύουν για αυτό, να μας πουν περισσότερα για το πώς εκείνοι φαντάζονται τη μελλοντική μας σχέση» σχολίασε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο διπλωμάτης. Το σχόλιο αυτό ήταν μία έμμεση αιχμή στην ασάφεια ή ακόμη και διγλωσσία στους κόλπους της βρετανικής κυβέρνησης σε κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση και την επόμενη ημέρα. 

Υπενθυμίζεται πως παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μέι εξασφάλισε μία μεταβατική περίοδο 21 μηνών μετά την έξοδο, που έχει προγραμματιστεί για το Μάρτιο του 2019, σε θέματα, όπως αυτό των ιρλανδικών συνόρων δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος. Και στις δύο πλευρές εκφράζονται φόβοι ότι η φυσική παρουσία ελεγκτών στα σύνορα θα μπορούσε να πυροδοτήσει βίαια επεισόδια. Η Βρετανία έχει προτείνει «ψηφιακά σύνορα», δηλαδή ελέγχους με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, αλλά η Ε.Ε. απορρίπτει την ιδέα ως μη υλοποιήσιμη.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα