Απροσδόκητη πτώση παρουσίασαν τον Μάρτιο οι εξαγωγές της Κίνας, με αποτέλεσμα το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιό της να περιοριστεί. Ωστόσο συνολικά το πρώτο τρίμηνο το πλεόνασμα του «δράκου» έναντι του μεγάλου αντιπάλου, των ΗΠΑ, διογκώθηκε περαιτέρω, σε μία εξέλιξη, που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις από την Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι εξαγωγές της Κίνας υποχώρησαν 2,7% τον προηγουμένο μήνα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017- κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών για αύξησή τους κατά 10%. Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν τα στοιχεία αποτελούν ένδειξη ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη χάνει την ορμή της και δεχόμενη ισχυρές πιέσεις στο μέτωπο του εμπορίου ή πρόκειται απλώς για μία εύλογη υποχώρηση, μετά τις άκρως δυναμικές επιδόσεις του πρώτου διμήνου. Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο οι εξαγωγές είχαν κάνει «άλμα» 44,5%. Οι εισαγωγές έκαναν «άλμα» 14,4% έναντι προβλέψεων για αύξηση 10% και ύστερα από άνοδο 6,3% το Φεβρουάριο.
Σίγουρα κάποιο ρόλο διαδραματίζει και η ανατίμηση του γιουάν κατά περίπου 3,7% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο η ανατίμηση αυτή ή οι συνεχείς επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο, καθόλου δεν έκαμψαν την ελκυστικότητα των κινεζικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου αυξήθηκαν 14,8%, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν σε μικρότερο βαθμό (+8,9%). Το αποτέλεσμα ήταν το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας έναντι των ΗΠΑ να διευρυνθεί κατά 19,4% στα 58,25 δισ. δολάρια.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι συνολικές κινεζικές εξαγωγές αλουμινίου αυξήθηκαν τον Μάρτιο στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιούνιο. Οι αμερικανικοί δασμοί στο αλουμίνιο τέθηκαν σε ισχύ στις 23 Μαρτίου. Μένει να φανεί λοιπόν εάν θα πλήξουν τις κινεζικές εξαγωγές του μετάλλου από τον Απρίλιο και μετά.
naftemporiki.gr