Στο στόχαστρο τα δικαιώματα των αθλητικών μεταδόσεων

Έρευνες των αρχών σε εταιρείες τηλεοπτικών δικτύων
Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018 14:46
REUTERS/Henry Nicholls

Ο όμιλος Fox Networks Group, που ανήκει στην 21st Century Fox του Μέρντοκ, κατά κύριο λόγο ασχολείται με τα δικαιώματα και την διανομή περιεχομένου σε τηλεοπτικά και καλωδιακά δίκτυα και πλατφόρμες σε όλο τον κόσμο και προσπαθεί διακαώς να αποκτήσει το υπόλοιπο 61% του βρετανικού ομίλου Sky που δεν κατέχει. 

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις εταιρειών που μεταδίδουν αθλητικά γεγονότα ή διαχειρίζονται τα δικαιώματά τους προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ μία από τις εταιρείες αυτές είναι θυγατρική του ομίλου Fox του Ρούπερτ Μέρντοκ, η οποία ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές αρχές στην έρευνα. 

Η μετάδοση αθλητικών γεγονότων έχει εξελιχθεί σε μία εξαιρετικά επικερδής επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη, μία δραστηριότητα που γιγαντώθηκε στις ΗΠΑ, με τα τηλεοπτικά δίκτυα να δαπανούν δισεκατομμύρια για να εξασφαλίζουν τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης αγώνων των κορυφαίων πρωταθλημάτων, με σκοπό να προσελκύουν περισσότερους τηλεθεατές, οι οποίοι με τη σειρά τους προσελκύουν περισσότερες διαφημίσεις, τον βασικό πυρήνα εσόδων για τα τηλεοπτικά δίκτυα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, οι υπάλληλοί της διενήργησαν αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις σε διάφορα κράτη-μέλη στις εγκαταστάσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διανομής δικαιωμάτων μετάδοσης και συγγενικών δικαιωμάτων που αφορούν διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις ή / και τη μετάδοσή τους. 

Η Επιτροπή προχώρησε σε αυτή την κίνηση θέλοντας να εξακριβώσει ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες δεν παραβίασαν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της Ε.Ε. που απαγορεύουν τις συμπράξεις και τις περιοριστικές επιχειρηματικές πρακτικές. 

Οι αιφνιδιαστικές έρευνες είναι ένα προκαταρκτικό βήμα σχετικά με υποψίες για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και το γεγονός ότι η Επιτροπή διεξάγει τέτοιες κινήσεις δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες είναι ένοχες ούτε προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα της ίδιας της έρευνας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν. Οι υπάλληλοι της Επιτροπής συνοδεύονταν από τους ομολόγους τους από τις αρμόδιες εθνικές αρχές ανταγωνισμού.

Fox και Sky

Ο όμιλος Fox Networks Group, που ανήκει στην 21st Century Fox του Μέρντοκ, κατά κύριο λόγο ασχολείται με τα δικαιώματα και την διανομή περιεχομένου σε τηλεοπτικά και καλωδιακά δίκτυα και πλατφόρμες σε όλο τον κόσμο και προσπαθεί διακαώς να αποκτήσει το υπόλοιπο 61% του βρετανικού ομίλου Sky που δεν κατέχει. Ο όμιλος Sky έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της αγγλικής Premier League, του ακριβότερου πρωταθλήματος στον κόσμο. Για την τριετία 2016 - 2019 ο Sky μαζί με την British Telecom εξασφάλισαν την αποκλειστικότητα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της κορυφαίας κατηγορίας της Αγγλίας, έναντι 5,186 δισ. λιρών. 

Οι ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας αντιτίθεται στην εν λόγω εξαγορά, με το επιχείρημα πως ο Ρούπερτ Μέρντοκ κατέχει ήδη πολλά μέσα ενημέρωσης και η προσφορά του Αυστραλού μεγιστάνα των μίντια βρίσκεται στο στάδιο της εξονυχιστικής έρευνας.

Οι αρχές ισχυρίζονται πως αν η εν λόγω εξαγορά προχωρήσει διαμορφώνεται ένας υπερβολικός συγκεντρωτισμός στα μίντια και τίθενται εν αμφιβόλω ζητήματα όπως η πολυφωνία και η αντικειμενικότητα στην ενημέρωση, ενώ ο Μέρντοκ από τη μεριά του αυτό που βλέπει στο βάθος είναι το χρυσό συμβόλαιο του Sky με την Premier League.

 Η Ziggo Sport

Η Κομισιόν διεξήγαγε επίσης έρευνα στα γραφεία της ολλανδικής Ziggo Sport, ιδιοκτησίας της Liberty Global και της Vodafone. Όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της η Ziggo Sport, η εταιρεία συνεργάστηκε πλήρως με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της έρευνάς τους, όμως δεν δύναται να σχολιάσει ή να δημοσιοποιήσει κάτι, από τη στιγμή που η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα