«Aντίο» στα ελλείμματα ετοιμάζεται να πει η Πορτογαλία

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 15:52
UPD:15:53

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας, αν και ήρθε αρχικά σε κόντρα με τις Βρυξέλλες, απομακρυνόμενη από τις πολιτικές λιτότητας, δεν παρέλειψε να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και τελικά το μίγμα πολιτικής, που επέλεξε, τη δικαίωσε.

Τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού της ύστερα από 25 συναπτά έτη δημοσιονομικών ελλειμμάτων ετοιμάζεται να πετύχει η Πορτογαλία. Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για την οικονομία, που έσπασε τα δεσμά του μνημονίου πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά συνέχισε να εφαρμόζει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πέτυχε δυναμική ανάκαμψη. 

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας, αν και ήρθε αρχικά σε κόντρα με τις Βρυξέλλες, απομακρυνόμενη από τις πολιτικές λιτότητας, δεν παρέλειψε να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και τελικά το μίγμα πολιτικής, που επέλεξε, τη δικαίωσε. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών είναι πολύ κοντά στο να αποχαιρετίσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα, ενώ το 2020 θα εμφανίσει πλεόνασμα ύψους 0,25% του ΑΕΠ.

Εάν το πετύχει, θα τα έχει καταφέρει έναν χρόνο πριν από τον αρχικό στόχο και για πρώτη φορά τουλάχιστον από το 1995, όταν άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία για την Πορτογαλία η Eurostat. Αναλυτές σχολίαζαν στο CNBC πως πρόκειται για ένα ρεαλιστικό στόχο. Όπως εξηγούσαν οι αναβαθμίσεις από τους οίκους S&P και Fitch σε συνδυασμό με την ήδη πολύ μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την έξοδο από την εποπτεία της Ε.Ε. έχουν μειώσει αισθητά το κόστος δανεισμού και καταβολής τόκων της χώρας. Στοιχεία του πορτογαλικού υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύουν ότι η χώρα πλήρωσε λιγότερα από 300 εκατ. ευρώ σε τόκους κρατικού χρέους την περίοδο 2016-2017. 

ΠΗΓΗ: CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα