O Τραμπ «τιτιβίζει», οι αγορές πέφτουν

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 14:44
UPD:14:49
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Ένα οργισμένο tweet του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στάθηκε ικανό να πυροδοτήσει νέα αναταραχή στις αγορές μετοχών. Το «Ετοιμάσου» προς τη Μόσχα, είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να ετοιμαστούν και εκείνοι να περιορίσουν την έκθεσή τους στο ρίσκο. Η επιστροφή των γεωπολιτικών εντάσεων στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μία παρατεταμένη περίοδο μεταβλητότητας. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, που παρουσίαζε οριακή μόνο πτώση πριν από την ανάρτηση του Αμερικανού πρόεδρου στο Twitter, στη συνέχεια είδε τις πιέσεις να εντείνονται. Στις 14:35 ώρα Ελλάδος παρουσιάζει πτώση 0,8%. Κόκκινο δείχνουν τα ταμπλό σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις απώλειες να είναι μεγαλύτερες στη Φραγκφούρτη (-0,9%). Πτώση 0,6% παρουσιάζουν ο CAC 40 στο Παρίσι και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ μικρότερες είναι οι πιέσεις για τις βρετανικές μετοχές. 

Υπό πίεση βρίσκονται και τα futures της Wall Street, κάτι που σημαίνει ότι το άνοιγμα της συνεδρίασης σε περίπου δύο ώρες θα βρει πιθανότατα τους αμερικανικούς δείκτες σε τροχιά πτώσης. 

To αρνητικό κλίμα διεθνώς επηρεάζει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει και πάλι το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Αυτή την ώρα παρουσιάζει πτώση 1,23% στις 800,57 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 21 εκατ. ευρώ. 

Ισχυρότερες είναι οι πιέσεις για τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης με το σχετικό δείκτη να καταγράφει πτώση 1,5%. Απώλειες 0,7% εμφανίζει την ίδια ώρα εκείνος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα