Τουρκία- Ρωσία έχασαν τον «πόλεμο» των αγορών

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 14:09
UPD:18:17
REUTERS/MAXIM SHEMETOV

Tης Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Τα νομίσματα της Τουρκίας και της Ρωσίας φιγουράρουν μεταξύ εκείνων με τις χειρότερες επιδόσεις στην αγορά συναλλάγματος φέτος, ενώ υπό ισχυρή πίεση βρίσκονται ομόλογα και μετοχές των δύο χωρών, καθώς οι σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας με τη Δύση βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί. Οι επενδυτές ανησυχούν για τον αντίκτυπο στις δύο οικονομίες, με την πρώτη να απειλείται με υπερθέρμανση εξαιτίας των Erdoganomics και τη δεύτερη να κινδυνεύει να κατεβάσει ταχύτητα. Και στις δύο περιπτώσεις η επιμονή των πανίσχυρων ηγετών σε τροχιά σύγκρουσης με πάσης φύσεως αντιπάλους έχει ως πρώτο θύμα τα νομίσματα.

Σήμερα η τουρκική λίρα βυθίστηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα και όπως φαίνεται ο κατήφορός της δεν θα έχει τέλος όσο ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να ασκεί πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να μην αυξήσει τα επιτόκια. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στα ύψη, όπως και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Τα δεδομένα αυτά δεν πτοούν τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος επιμένει στο στόχο για ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 5,5%, την ώρα που διεθνείς οργανισμοί επισημαίνουν ότι μία πιο ρεαλιστική εκτίμηση θα ήταν το 3,5%, ύστερα από ρυθμούς άνω του 7% το 2017.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως και τις 4,1550 λίρες ανά δολάριο, έχοντας υποτιμηθεί 8,5% από τις αρχές της εβδομάδας. Έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος διολίσθησε στις 5,1435 λίρες ανά ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για ιστορικό ναδίρ. Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων σκαρφάλωσαν σε υψηλά 4,5 μηνών και το κόστος ασφάλισης έναντι έκθεσης σε τουρκικό χρέος ακολούθησε επίσης την ανιούσα. Το πενταετές CDS διευρύνθηκε σήμερα στις 215 μονάδες βάσης, τα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Νοεμβρίου και αυξημένο κατά 6 μονάδες σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι τουρκικές τραπεζικές μετοχές.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται τώρα στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία θα συνεδριάσει στις 25 Απριλίου.  Μένει να φανεί εάν θα αποκρούσει τις πιέσεις Ερντογάν, λαμβάνοντας την απόφαση να αυξήσει τα επιτόκια.

Και αν για το τουρκικό ενεργητικό, οι πιέσεις έχουν αρχίσει εδώ και καιρό, στην περίπτωση των ρωσικών στοιχείων ενεργητικού, το σφυροκόπημα έιναι πρόσφατο και έρχεται ως αποτέλεσμα της απόφασης των ΗΠΑ να επιβάλλουν τις αυστηρότερες έως τώρα οικονομικές κυρώσεις σε Ρώσους επιχειρηματίες και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σήμερα το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε έως και τα 64,77 ρούβλια ανά δολάριο, τα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2016. Βρίσκεται έτσι περίπου 11% χαμηλότερα από τα επίπεδα, στα οποία κυμαινόταν πριν ανακοινωθούν οι αμερικανικές κυρώσεις. Καταγράφει επίσης απώλειες 1,4% έναντι του ευρώ, στα 80,15 ρούβλια ανά ευρώ, τα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο του 2016.

Το ρωσικό ρούβλι και η πορεία του συνδέονται άμεσα με την τιμή του πετρελαίου- του βασικού εξαγωγικού προϊόντος της Ρωσίας. Αυτή τη φορά, όμως, έχει εν πολλοίς αγνοήσει την ανάκαμψη του μαύρου χρυσού, επικεντρώνοντας την προσοχή της στις γεωπολιτικές εντάσεις και τις οικονομικές συνέπειες, που αυτές θα έχουν.

Οι αναταράξεις έχουν περάσει και στην αγορά χρέους. Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανέβαλε την προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα δημοπρασία ομολόγων. Είναι η πρώτη φορά, που λαμβάνει τέτοια απόφαση από το 2015, όταν η τιμή του πετρελαίου βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση. Παράλληλα η ρωσική μονάδα της Volkswagen Bank ανακοίνωσε ότι θα αναβάλλει την προγραμματισμένη έκδοση ομολόγων ύψους 5 δισ. ρουβλιών (78,4 εκατ. δολ.).

Στο στόχαστρο και οι ρωσικές μετοχές, με την Rusal, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό αλουμινίου στον κόσμο, να έχει απωλέσει το 34% της κεφαλαιοποίησής της από την περασμένη Παρασκευή. Την ίδια ώρα η Novatek, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός αερίου της χώρας, σε μία προσπάθεια να στηρίξει την μετοχή της αποφάσισε να προβεί στην επαναγορά 482.840 κοινών μετοχών. Είχε προηγηθεί πτώση της μετοχής της στα 656 ρούβλια από 770 ρούβλια την περασμένη Παρασκευή.

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα