Το ΒΕΑ για το «μίνι» ασφαλιστικό ν/σ

Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2006 18:40

«Συγκεκριμένες διατάξεις του μίνι ασφαλιστικού φαίνεται να διευκολύνουν ασφαλισμένους και ασφαλιστικά ταμεία, ως προς τη διευθέτηση θεμάτων, όπως ρύθμιση οφειλών, δυνατότητα εξαγοράς συντάξιμου χρόνου και ένταξη μιας νέας κατηγορίας ασφαλισμένων στη δύναμη του ΟΑΕΕ».

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ) επισημαίνοντας ακόμη τα εξής:

- Όσον αφορά στη ρύθμιση χρεών, έστω και με προσωρινό χαρακτήρα, οι συγκεκριμένες διατάξεις, εφόσον εφαρμοστούν, θα διευκολύνουν σημαντικά και τις δύο πλευρές, οφειλέτες και Ταμεία, τα τελευταία για την είσπραξη ενός μεγάλου και σίγουρου μέρους των απαιτήσεών τους. Προσθέτει όμως ότι πάγια θέση του Επιμελητηρίου, ως προς το θέμα των ρυθμίσεων, είναι η αναθεώρηση των μόνιμων διατάξεων του βασικού νόμου 2676/99, με την έννοια ότι, εφόσον αυτές γίνουν φιλικότερες προς τους υπόχρεους, είναι λογικό ότι δεν θα συσσωρεύονται και μακροχρόνιες απαιτήσεις από τα Ταμεία.

- Όσον αφορά στην προοπτική εξαγοράς του χρόνου των 150 ενσήμων, τονίζεται ότι από αυτή δεν θα πρέπει να εξαιρεθούν οι αυτοαπασχολούμενοι για λόγους χρηστής και ίσης αντιμετώπισης ασφαλισμένων που βρίσκονται στο κατώφλι της συνταξιοδότησής τους.

Τέλος, πολύ σημαντική αλλά και αυτονόητη, κρίνεται η ένταξη ασφαλισμένων μη μισθωτών που υπάγονταν με ειδικές ρυθμίσεις στο ΙΚΑ, στη δύναμη του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ, καθώς επίσης και η μεταφορά ασφαλισμένων από τον ΟΓΑ, σε πόλεις άνω των 1000 κατοίκων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα