Κίνα: Απροσδόκητη μείωση του πληθωρισμού

Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2006 07:25

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον περασμένο μήνα, καθώς οι τιμές των λαχανικών υποχώρησαν και η άνοδος των τιμών των καυσίμων και των τιμολογίων των εταιρειών κοινής ωφελείας, περιορίστηκε.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό του 1,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Πεκίνο, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε χαμηλότερα των προβλέψεων των 18 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αυτήν την εβδομάδα, ο πληθωρισμός ενδέχεται να επιταχυνθεί, καθώς αναπτύσσεται η οικονομία, που άγγιξε το 11,3% το δεύτερο τρίμηνο, οδηγώντας τις τιμές των πρώτων υλών και ενεργείας υψηλότερα. Ο διοικητής της, Zhou Xiaochuan, ενδέχεται να αυξήσει για δεύτερη φορά τα επιτόκια φέτος μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg.

Τον Ιούλιο, οι τιμές των λαχανικών υποχώρησαν 3,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό τους κατά 13,5% τον Ιούνιο. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 0,6%, υποχωρώντας από την αύξηση του 2,1% τον Ιούνιο. Εκτός των τροφίμων, ο πληθωρισμός ήταν 1,2%, ίδιος με τον Ιούνιο και ο υψηλότερος από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το κόστος των καυσίμων και των μερών αυτοκινήτων αυξήθηκε 15,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από άνοδο 19,9% τον Ιούνιο. Το νερό, η ηλεκτρική ενέργειας και οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν 5,3%, στα ίδια επίπεδα με την άνοδο που σημείωσαν τον Ιούνιο.

Οι τιμές παραγωγού σημείωσαν άνοδο 3,6% τον Ιούλιο σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Κίνας και με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών. Οι τιμές παραγωγής των βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκαν τα μέγιστα μέσα σε ένα έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα