Ανοδο από τα χαμηλότερα του μηνός σημειώνει το πετρέλαιο

Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2006 08:09

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου από τα χαμηλότερα επίπεδα αυτού του μήνα, καθώς περιορίστηκαν οι ανησυχίες ότι ο κόσμος θα αποφύγει να ταξιδεύει με αεροπλάνα, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση και καύσιμα αεροσκαφών, μετά τη ματαίωση του τρομοκρατικού σχεδίου επίθεσης στη Βρετανία.

Τα ταξίδια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μειώθηκαν χθες μετά τη σύλληψη από τις βρετανικές αρχές 24 ανδρών, οι οποίοι σχεδίαζαν να ανατινάξουν αεροσκάφη κατά τη διάρκεια πτήσης.

Μετά τη ματαίωση του τρομοκρατικού σχεδίου, οποιαδήποτε μείωση της επιβατικής κίνησης θα είναι προσωρινή, σύμφωνα με τον Jon Ash, πρόεδρο της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων στον τομέα μεταφορών, InterVistas-GA2, με έδρα την Ουάσινγκτον.

«Όπως και μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, υπήρχαν ανησυχίες για την επίδραση στη ζήτηση των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής», ανέφερε ο επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων της CFC Seymour Ltd. στο Χονγκ Κονγκ, Dariusz Kowalczyk, συμπληρώνοντας: «Όμως η αγορά επανεκτίμησε ό,τι συνέβη στη Βρετανία και είδε ότι δεν έχουν γίνει άλλες τρομοκρατικές ενέργειες».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 39 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 74,39 δολ. το βαρέλι στις 11:54 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου είναι 13% υψηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Χθες το πετρέλαιο υποχώρησε 3,1%, φθάνοντας στα 74 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 15 Μαΐου, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 28 Ιουλίου, μετά την ανακοίνωση της σύλληψης των υπόπτων. Μέσα σε τρεις μήνες, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11 ης Σεπτεμβρίου του 2001 στους δίδυμους πύργους της Ν. Υόρκης, το πετρέλαιο υποχώρησε 35%.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου, σημείωσε άνοδο 31 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 75,59 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures στις 10:58 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Η ανησυχία ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και των δυνάμεων της Χεζμπολά θα επεκταθεί στη Μ. Ανατολή, πηγή σχεδόν του 1/3 των προμηθειών πετρελαίου παγκοσμίως, ώθησε το πετρέλαιο στα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στις 14 Ιουλίου.

Η βενζίνη υποχώρησε 8,4% χθες, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε 11 μήνες, μετά την ανακοίνωση της BP Plc, ότι ενδέχεται να διατηρήσει ανοιχτό μέρος της πετρελαιοπηγής της στην Αλάσκα, εξασφαλίζοντας τις προμήθειες στα διϋλιστήρια των δυτικών ακτών των ΗΠΑ.

Πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο μετά την εγγύηση που παρείχε η ΒΡ, η οποία αγόρασε 3,5 εκατ. βαρέλια αργού για να προμηθεύσει τα διϋλιστήρια στην Καλιφόρνια και την Ουάσινγκτον.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 3,4%, φθάνοντας στα 77,30 δολ. το βαρέλι, μετά την ανακοίνωση της ΒΡ στις 7 Αυγούστου ότι θα κλείσει την πετρελαιοπηγή της στην Αλάσκα. Οι τιμές, δεν κατάφεραν να κλείσουν πάνω από τα 77 δολ. το βαρέλι από τότε και για τις δύο επόμενες συνεδριάσεις.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 3,21 σεντς, ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στα 2,0210 δολ. το γαλόνι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Χθες, υποχώρησε στο 1,9889 δολ. το γαλόνι, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε μία ημέρα, μετά τις αντίστοιχες που είχε σημειώσει στις 2 Σεπτεμβρίου και τις ακόμη μεγαλύτερες στις 7 Απριλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα