Γαλλία: Η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη πλέον των πέντε ετών

Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2006 10:21

ME TON ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των πέντε ετών, αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης η οικονομία της Γαλλίας, καθώς η ταχύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη οδήγησε τη ζήτηση για τα καταναλωτικά αγαθά της χώρας, ενώ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, ώθησε ανοδικά τη ζήτηση των καταναλωτών.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε από 1,1% και 1,2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, όταν είχε σημειώσει άνοδο 0,5%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του γραφείου στατιστικής της χώρας, Insse, στο Παρίσι. Συνολικά 28 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκα από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας θα είχε ρυθμό 0,7%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τα επιτόκια 3% από το 2% από τις αρχές του Δεκεμβρίου, καθώς η οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός επιταχύνθηκαν. Χθες, η Air France-KLM Group, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου αυξήθηκαν 12% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια στην Ασία και την Αμερική, αυξήθηκαν σε συνδυασμό με τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% το τελευταίο τρίμηνο, λιγότερο από το ήμισυ του ρυθμού με τον οποίο αναπτύχθηκε το προηγούμενο, καθώς οι εταιρείες και οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας στις 28 Ιουλίου.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, ενδέχεται να περιοριστεί τους ερχόμενους μήνες, καθώς οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου και η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, απειλούν τις δαπάνες των καταναλωτών για αγορά ηλεκτρικής ενεργείας και περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα της περιφέρειας.

Το ευρώ φέτος έχει σημειώσει άνοδο 9% έναντι του δολαρίου. Το αργό πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 78,4 δολ. το βαρέλι στις 14 Ιουλίου. Χθες, ο μαύρος χρυσός διαπραγματεύθηκε στα 75,8 δολ. το βαρέλι, 28% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα