Σε ιστορικά χαμηλά το ευρώ έναντι δολαρίου και γιεν

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2001 12:05

Εντείνονται οι πιέσεις στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα μετά τα νέα ανησυχητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα σχετικά με τις οικονομίες των δύο ισχυρότερων κρατών της ευρωζώνης.

Αναλυτικότερα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2000, ενώ αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 0,5%. Σε ετήσια βάση, η αύξηση ήταν της τάξεως του 1,6% - που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 1999 - έναντι 1,9% που ανέμεναν αναλυτές.

Στη Γαλλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου Insee, το ΑΕΠ της υπ' αριθμόν 2 οικονομίας της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2001 έναντι 0,8% του τελευταίου τριμήνου του περυσινού έτους. Όπως και στη Γερμανία, η αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο στη Γαλλία ήταν μικρότερη από τις προβλέψεις οικονομολόγων.

Χθες, εξάλλου, η είδηση ότι ο ρυθμός αύξησης του δείκτη Ifo, ο οποίος αποτυπώνει το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, υποχώρησε με ρυθμό ταχύτερο των προβλέψεων κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρώ, καθώς, όπως καταδεικνύουν και τα σημερινά στοιχεία, η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνεται σταθερά.

Κατά τις πρωινές συναλλαγές, η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος υποχώρησε στα 86,24 σεντς, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, ενώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος η ισοτιμία του διαμορφώθηκε στα 104,08 γιεν, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Ωστόσο, το διοιητικό συμβούλιο της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη σημερινή του συνεδρίαση εκτιμάται ότι θα αφήσει αμετάβλητα στο 4,50% τα παρεμβατικά επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός στην Eυρωζώνη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών και παραμένει πάνω από το επίπεδο του 2% που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ. Σύμφωνα με έρευνα του "Bloomberg" και οι 19 ερωτηθέντες αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα