Vale: 17,2 δισ. δολ. για την Inco του Καναδά

Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2006 07:56

ΣΕ ΜΑΧΗ, για την απόκτηση της Inco Ltd., προσφέροντας 19,4 δισ. δολ. Καναδά (17,2 δισ. δολ. ΗΠΑ) βρίσκεται με δύο άλλους πλειοδότες η Cia. Vale do Rio Doce, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, με στόχο την απόκτηση της εταιρείας νικελίου.

Η Vale, που εδρεύει στο Ρίο ντε Τζανέϊρο, είπε ότι σχεδιάζει να καταβάλλει 86 δολ. Καναδά ανά μετοχή για την Ιnco, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία νικελίου στον κόσμο, σε μια προσφορά τοις μετρητοίς, η οποία ενδέχεται να ανατρέψει τις προσφορές σε μετρητά και μετοχές της Phelps Dodge Corp. και της Teck Cominco Ltd.

Η εξαγορά θα είναι η μεγαλύτερη ξένη στην οποία προέβη ποτέ εταιρεία της Βραζιλίας και θα καταστήσει την Vale ηλικίας 64 ετών, τη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης μεταλλεύματος στον κόσμο, από πλευράς πωλήσεων.

Οι μετοχές της Vale υποχώρησαν 2,2%, φθάνοντας στα 42 ρεάλ η μία σήμερα στο Σάο Πάολο, ενώ οι μετοχές της Inco, αναρριχήθηκαν 3,5%, φθάνοντας στα 89,08 δολ. Καναδά η μία στο Τορόντο, ωθώντας τη φετινή τους άνοδο πάνω από το 70%. Η Vale με τις μετοχές της στα 42,2 ρεάλ η μία, έχει χρηματιστηριακή αξία 112,9 δισ. ρεάλ (52 δισ. δολ.).

Η Phelps Dodge με έδρα το Φοίνιξ της Αριζόνα των ΗΠΑ, η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού στον κόσμο, συμφώνησε στις 26 Ιουνίου να αγοράσει την Inco με μετρητά και μετοχές που σήμερα έχουν αξία 88,53 δολ. Καναδά ανά μετοχή. Η Teck Cominco, με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά προσφέρει 86,04 δολ. Καναδά σε μετρητά και μετοχές ανά μετοχή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα