Βορειοελλαδίτες: 30% λιγότερα ταξίδια το Πάσχα

Πέμπτη, 05 Απριλίου 2018 10:30
REUTERS/ALEXANDROS AVRAMIDIS

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Μειωμένος κατά περίπου 30% είναι ο αριθμός των βορειοελλαδιτών που θα ταξιδέψουν κατά την περίοδο του φετινού Πάσχα, καθώς το... πρώιμο της εορταστικής περιόδου φαίνεται να έβαλε φρένο στην ανοδική πορεία της κίνησης των οργανωμένων ταξιδιών που είχε καταγραφεί μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης, Βύρων Θεολόγης, παρά τα ελκυστικά πακέτα προσφορών, φέτος αναμένεται να ταξιδέψουν μέσω τουριστικών πρακτορείων περί τις 9.000 Βορειοελλαδίτες, περίπου 30% λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που η ζήτηση είναι αισθητά χαμηλότερη συγκριτικά με τις προηγούμενες πασχαλινές περιόδους, με σημαντικότερο όλων ότι το φετινό Πάσχα έπεσε νωρίς, με αποτέλεσμα τα περισσότερα ξενοδοχεία -και μάλιστα σε δημοφιλείς προορισμούς- να παραμένουν κλειστά. «Ανασταλτικά λειτουργεί σίγουρα η μόνιμη οικονομική δυσπραγία των Ελλήνων τα τελευταία οκτώ χρόνια - γενικότερα το πρώτο τρίμηνο σε όλη την αγορά ήταν πολύ δύσκολο. Τέλος, αρνητικά επιδρά και η απώλεια ενός σημαντικού προορισμού, της Τουρκίας, που στα πρώτα χρόνια της κρίσης είχε αναδειχθεί σε τοπ επιλογή, αλλά με τα εντεινόμενα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες η ζήτηση είναι πλέον μηδενική», τονίζει ο ίδιος.

Από τους 9.000 βορειοελλαδίτες, το 75% θα ταξιδέψει οδικώς κάνοντας πιο φθηνές επιλογές και το 25% αεροπορικώς, στοιχείο που αποτελεί απότοκο της παρατεταμένης κρίσης, καθώς προ δεκαετίας η εικόνα ήταν εντελώς αντεστραμμένη και η αναλογία ήταν 60-40 υπέρ των αεροπορικών. Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς στο εσωτερικό, τις περισσότερες προτιμήσεις συγκεντρώνουν το Ναύπλιο, ο γύρος Πελοποννήσου, η Κέρκυρα, τα Ζαγοροχώρια, το Πόρτο Χέλι, ενώ ακολουθούν οι αεροπορικές σε Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα