Βελτίωση της ετήσιας αξίας πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο

ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ-Ιανουάριος: Πρωταγωνιστές ένδυση, οικιακός εξοπλισμός
Σάββατο, 07 Απριλίου 2018 12:40
UPD:12:42
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Πρωταγωνιστές της ετήσιας αύξησης του τζίρου για τον Ιανουάριο του 2018 στο λιανικό εμπόριο ήταν οι κλάδοι της ένδυσης-υπόδησης και των επίπλων-ηλεκτρικών συσκευών-οικιακού εξοπλισμού, σύμφωνα με το πρόσφατο μηνιαίο δελτίο (Μαρτίου) του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ.

Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, τόσο στον κλάδο του Εμπορίου όσο και στην ελληνική οικονομία εν γένει, για το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, η εικόνα έχει ως εξής: 

  • Μηνιαία υποχώρηση του εποχικά διορθωμένου -εκτός καυσίμων- ΔΚΕ στο Λιανικό Εμπόριο σημειώθηκε στη διάρκεια του Ιανουαρίου 2018, μία εξέλιξη που οφείλεται και στην εποχική επίδραση - σύγκριση με Δεκ. 2017, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφεται άνοδος των πωλήσεων. 
  • Στη διάρκεια του πρώτου μήνα του τρέχοντος έτους καταγράφηκε διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, μία εξέλιξη που αποδίδεται τόσο στη μηνιαία υποχώρηση των εξαγωγών όσο και στην αδιάλειπτη τους τελευταίους μήνες διόγκωση των εισαγωγών. Η εικόνα των εξαγωγών σε σύγκριση με τον Ιαν. του 2017 είναι μεν καλύτερη, αντικατοπτρίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη βελτίωση της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων, αντισταθμίζεται όμως και πάλι από την υπερισχύουσα αύξηση των εισαγωγών. 
  • Όσον αφορά το ποσοστό ανεργίας, παρατηρείται μία στασιμότητα τους τελευταίους μήνες, καθώς οι οριακές πτωτικές μεταβολές του δεν μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση τόσο της μακροχρόνιας ανεργίας όσο και της αντίστοιχης των νέων (ηλικίες 15-24 ετών). Το ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κινήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 σε θετικά επίπεδα, η αστάθεια όμως που εμφανίζει από μήνα σε μήνα και η εκ νέου ενίσχυση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες στην εξαγωγή βάσιμων συμπερασμάτων. 
  • H σταθερή ετήσια ανοδική πορεία των καταθέσεων συνιστά σημάδι ομαλοποίησης της αγοράς και της οικονομίας εν γένει, ενώ η μηνιαία υποχώρησή τους σε επίπεδο επιχειρήσεων συνδέεται με τη διεκπεραίωση νέων παραγγελιών που συνηθίζεται στην αρχή κάθε σεζόν.

Οριακή υποχώρηση
Μηνιαία υποχώρηση σημείωσε ο εποχικά διορθωμένος ΔΚΕ στο Λιανικό εμπόριο χωρίς τα καύσιμα τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους (Ιαν. 2018/Δεκ. 2017: -0,6%), με αποτέλεσμα τη μη κεφαλαιοποίηση της δυναμικής πορείας των πωλήσεων του Δεκεμβρίου 2017. Η ετήσια συγκριτική μεταβολή του δείκτη εξακολουθεί να κυμαίνεται σε θετική τροχιά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα (Ιαν. 2018/2017: +0,7%), με σαφώς όμως μικρότερο ρυθμό από εκείνου των μηνών Δεκ. 2017/2016: +2,1%). Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ συνάγεται το συμπέρασμα πως ο Ιανουάριος του 2018, ο πρώτος μήνας των γενικών χειμερινών εκπτώσεων, συνέβαλε στην τόνωση του όγκου των πωλήσεων, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 (Ιαν. 2018/2017: +1,6%).

Αντίθετα, η ιδιαίτερα ικανοποιητική πορεία του εποχικά διορθωμένου όγκου για τον μήνα Δεκέμβριο 2017 αποτέλεσε την κυριότερη παράμετρο της οριακής υποχώρησης των πωλήσεων του Ιανουαρίου σε μηνιαία βάση (Ιαν. 2018/Δεκ. 2017: -0,2%). Συνεπώς, στη διάρκεια του Ιανουαρίου 2018 σημειώθηκε μεν βελτίωση της ετήσιας αξίας πωλήσεων στο Λιανικό Εμπόριο, η μεγαλύτερη όμως αύξηση του όγκου των πωλούμενων αγαθών σηματοδότησε στην πραγματικότητα την πτώση του γενικού επιπέδου των τιμών των προϊόντων. Η συγκεκριμένη διαπίστωση αφορά κυρίως τις υποκατηγορίες αγαθών ελαστικότερης ζήτησης, τα οποία διατίθενται με χαμηλότερο για τους καταναλωτές κόστος, λόγω της έναρξης της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα