Κίνα: Απαντά με δασμούς σε ακόμη 106 προϊόντα - στο στόχαστρο οι «κόκκινες» πολιτείες

Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018 11:23
UPD:11:33
REUTERS/DAMIR SAGOLJ

Όταν η αμερικανική κυβέρνηση παρουσίασε αναλυτικά τη λίστα με τις κινεζικές εισαγωγές τεχνολογικών προϊόντων αξίας 50 δισ. δολαρίων, που βάζει στο στόχαστρο, το Πεκίνο έσπευσε να διαμηνύσει ότι θα απαντήσει «άμεσα και αποφασιστικά». Και το έπραξε. 

Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τις αμερικανικές εξαγγελίες και η κινεζική κυβέρνηση παρουσίασε νέα λίστα αντιποίνων, η οποία προβλέπει πρόσθετους δασμούς σε 106 αμερικανικά προϊόντα. Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία αποκαλύπτει ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη έχει μάλλον αρχίσει. 

EURONEWS

Ενώ οι αμερικανικοί δασμοί θα επιβληθούν σε προϊόντα ρομποτικής, πληροφορικής, τεχνολογιών της επικοινωνίας και αεροδιαστημικής, οι νέοι κινεζικόι δασμοί βάζουν στο στόχαστρο την αμερικανική σόγια, τα αυτοκίνητα και το ουίσκι. Πρόκειται για προϊοντα, που παράγονται σε πολιτείες, οι οποίες στήριξαν στις εκλογές του 2016 τον Ντόναλντ Τραμπ, και αυτό βεβαίως δεν είναι καθόλου τυχαίο. Πολτιική στόχευση είχε και η λίστα των προτεινόμενων αντιποίνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η ακριβής ημερομηνία, κατά την οποία θα τεθούν σε ισχύ, θα ανακοινωθεί αργότερα, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικά ελεγχόμενο CCTV. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα