Τουρκία: Επιμένει σε διψήφιο ποσοστό ο πληθωρισμός

Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 17:11
UPD:17:16
REUTERS/HANDOUT

Με την τουρκική κεντρική τράπεζα της να δέχεται διαρκείς πιέσεις και επιθέσεις από τον πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, που θέλει να φτάσει στις εκλογές με υψηλούς (μη βιώσιμους όπως προειδοποιούν οι ειδικοί) ρυθμούς ανάπτυξης, ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα παραμένει στα ύψη. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 10,23% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Αν και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει ελαφρώς σε σχέση με τα υψηλά 14 ετών του 12,98%, στα οποία είχε σκαρφαλώσει τον περασμένο Νοέμβριο, εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιος του επίσημου στόχου κεντρικής τράπεζας τράπεζας και κυβέρνηση για 5%. 

Η Άγκυρα επιμένει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρήσει στο 7% έως το τέλος του έτους, στο πλαίσιο του τριετούς οικονομικού προγράμματος. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όσο η κεντρική τράπεζα αποφεύγει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, θα είναι δύσκολο να ανακοπεί η βουτιά της λίρας και η απογείωση των τιμών καταναλωτή. 

Σημειώνεται ότι και οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 1,54% σε μηνιαία και 14,28% σε ετήσια βάση. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα