Τέλος στο πάρτι των εταιρικών ομολόγων;

Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 14:09
UPD:14:16
REUTERS/SUSANA VERA

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού στην Ευρώπη σπεύδουν να περιορίσουν την έκθεσή τους σε εταιρικό χρέος, ενώ άλλες δεν διστάζουν ακόμη και να το σορτάρουν, εκτιμώντας ότι το πάρτι στην αγορά που είχε να επιδείξει εντυπωσιακά κέρδη  την τελευταία πενταετία φτάνει στο τέλος του. 

Όπως εξηγούν ειδικοί της αγοράς στο Reuters οι τιμές των εταιρικών ομολόγων κινούνται, ύστερα από ένα ράλι διαρκείας, σε επίπεδα, που δεν ανταποκρίνονται πλέον στην έντονη αβεβαιότητα και στο πόσο ευάλωτα είναι ως ενεργητικό σε ενδεχόμενο «σοκ»  στις αγορές. Δεν είναι όμως μόνο οι ακριβές αποτιμήσεις τους που προβληματίζουν. Η στροφή στην ασφάλεια του κρατικού χρέους ισχυρών οικονομιών, όπως είναι η Γερμανία, περιορίζει την ελκυστικότητά τους και θα μπορούσε να τα θέσει υπό πίεση. Αυτή δεν αποκλείεται να ενταθεί προς τα τέλη του έτους, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσει πιθανότατα τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Αν και η ΕΚΤ επενδύει κυρίως σε κρατικά ομόλογα, έχει προσφέρει πολύτιμο στήριγμα και στα εταιρικά. Από το 2016 υπολογίζεται ότι έχει αγοράσει εταιρικό χρέος αξίας 143 δισ. ευρώ. Ήταν οι αγορές αυτές, που οδήγησαν το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης σε χαμηλά πολλών ετών. 

 «Αυτή τη στιγμή διακρίνουμε σοβαρές αδυναμίες στην αγορά εταιρικών ομολόγων» σχολιάζει στο Reuters ο Μάικ Ρίντελ, διευθυντικό στέλεχος της Allianz Global Investors, που διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας 498 δισ. ευρώ. «Στην Ευρώπη την αγορά στήριζε και η ΕΚΤ, αλλά ακόμη και στις ΗΠΑ ή την Κίνα τα εταιρικά ομόλογα είναι ευάλωτα» συμπληρώνει, εξηγώντας πως με εξαίρεση τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google,η Apple και η Αmazon, που έχουν τεράστια αποθέματα ρευστού, τα δεδομένα για την μόχλευση των εταιρειών στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη δεν είναι καλά. 

Σημειώνεται πως από τότε, που η ΕΚΤ, άρχισε να αγοράζει εταιρικό χρέος, η διαφορά απόδοσης (spread) ανάμεσα σε εταιρικά και κρατικά περιορίστηκε από τις 116 μονάδες έως και τις 38 μονάδες βάσης το Φεβρουάριο. Τον Μάρτιο η ψαλίδα άρχισε και πάλι να ανοίγει και εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες. 

Η Allianz αναμένει διολίσθηση των εταιρικών ομολόγων σε «πτωτική αγορά» (bear market). 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα