Βρετανία: Με συντριπτική πλειοψηφία η αύξηση των επιτοκίων

Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2006 12:40

ΜΕ ΕΞΙ ψήφους υπέρ και μία κατά, τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, αποφάσισαν να αυξήσουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 4,75% αυτόν τον μήνα, με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού σε μία οικονομία που αναπτύσσεται, σε συνδυασμό με τις υψηλές, σε επίπεδα ρεκόρ, τιμές του πετρελαίου.

«Τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Bank of England, αποφάσισαν να αυξήσουν τα επιτόκια στο 4,75%», όπως αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασής τους στις 2 και 3 Αυγούστου.

Η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού είναι η πρώτη σε δύο χρόνια και αποφασίστηκε μετά την άνοδο του πληθωρισμού της Βρετανίας στο 2%, για τρίτο μήνα τον Ιούλιο. Μετά την ανάπτυξη στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, που επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο, ο κίνδυνος για αύξηση του πληθωρισμού έγινε μεγαλύτερος. Ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, ο David Blanchflower, ψήφισε για τη διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα και στο 4,5%.

Η ανεργία στη Βρετανία ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα 4,5 ετών τον Ιούλιο, καθώς οι βιομηχανίες μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων και ο αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε σημαντικά, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Λονδίνο.

Οι μισθοί, εξαιρουμένων των μπόνους, αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,9% τη χρονιά που έληξε τον Ιούνιο, από άνοδο 3,9% που σημείωσαν την προηγούμενο χρονική περίοδο.

Οι Κεντρικές Τράπεζες στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, αύξησαν επίσης τα επιτόκια με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα αύξησε στο 3%, ενώ η Federal Reserve των ΗΠΑ τα διατήρησε στο 5,25% στις 8 Αυγούστου μετά από 17 συνεχόμενες αυξήσεις. Η Bank of Japan, τα αύξησε για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα περίπου έξι ετών στις 14 Ιουλίου, στο 0,25%.

Στις 9 Αυγούστου, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στα τέλη του 2006 θα κυμανθεί στο 2,7% και θα υποχωρήσει τα δύο επόμενα χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα