Wall Street: Πτώση με «βαρίδι» τις Amazon και Tesla

Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 17:44
UPD:17:46
REUTERS/LUCAS JACKSON

Με κακούς οιωνούς άνοιξε το δεύτερο τρίμηνο για την αμερικανική αγορά μετοχών και ειδικά για τους τεχνολογικούς κολοσσούς, που δέχονται ισχυρότατες πιέσεις από την περασμένη εβδομάδα. 

Στις 17:40 ώρα Ελλάδος ο δείκτης Dow Jones με τα 30 βαριά χαρτιά της αγοράς καταγράφει πτώση 0,8%, ενώ ο S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός των αμερικανικών μετοχών, υποχωρεί σχεδόν 1,3%. Απώλειες περίπου 1,9% εμφανίζει ο Nasdaq, στον οποίο οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν μεγαλύτερο βάρος. 

Ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon βλέπει τη μετοχή του να υποχωρεί έως και 3%, μετά την τελευταία επίθεση, που δέχθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι έρχονται αλλαγές για τη φορολόγηση της εταιρείας, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί. Η μετοχή ήταν το μεγαλύτερο «βαρίδι» τόσο στον Nasdaq όσο και στον S&P 500, όπου οι κλάδοι τεχνολογίας και καταναλωτικών αγαθών υποχωρούσαν περίπου 1,5%. 

Νέα πτώση της τάξης του 1,7% παρουσιάζει και η μετοχή του Facebook, ενώ απώλειες άνω του 2% καταγράφουν η Αlphabet, μητρική της Google και η Netflix. Στο στόχαστρο των πωλητών βρίσκεται επίσης η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Ίλον Μασκ, Tesla, με τη μετοχή της να υποχωρεί περίπου 5%. Η εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει μετά το κλείσιμο της αγοράς τα στοιχεία για τους ρυθμούς παραγωγής του Model 3. 

Βαριά τη σκιά της στην αμερικανική αγορά έχει ρίξει και η όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Αν και την προηγούμενη εβδομάδα διαφαίνονταν προσπάθειες συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών, σήμερα το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θέτει σε ισχύ δασμούς σε 128 αμερικανικά προϊόντα. Αυτοί έρχονται μάλιστα ως απάντηση στους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου, κάτι που σημαίνει ότι εάν οι ΗΠΑ εφαρμόσουν τελικά την εξαγγελία τους για δασμούς σε κινεζικά τεχνολογικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων, θα υπάρξουν πιθανότατα και άλλα αντίποινα. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα