Προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ο ρόλος της κοινωνικής ασφάλισης

Κυριακή, 01 Απριλίου 2018 20:04
UPD:20:10
Δελτίο Τύπου

Το panel των ομιλητών.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018 στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης η εσπερίδα με θέμα: «Προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ο ρόλος της  κοινωνικής ασφάλισης».

Η εκδήλωση που διοργάνωσαν το Hellenic American College / Hellenic American University και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της δημοφιλούς σειράς εκδηλώσεων Διάλογος για την Ανάπτυξη εστίασε στην σχέση του συνταξιοδοτικού και των εισφορών με την οικονομική ανάπτυξη.

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος

Ο Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Πρόεδρος του Hellenic American University και συντονιστής της συζήτησης, στην εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης τόνισε την ανάγκη για εξεύρεση άμεσων λύσεων στο ασφαλιστικό πρόβλημα: «Τον τελευταίο καιρό γίνεται όλο και ευρύτερα αποδεκτό ότι απαιτείται μεγαλύτερη στήριξη σε προγράμματα κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτής της προβληματικής έχουν εκπονηθεί ενδιαφέρουσες διεθνείς μελέτες και συνολικά προτείνονται συστήματα κοινωνικής προστασίας που θα στηρίζονται σε 3 άξονες:

  • πρώτον σε ένα ριζικά αναμορφωμένο δημόσιο πρόγραμμα συνταξιοδότησης, διανεμητικού χαρακτήρα, και υποχρεωτικό για το σύνολο του πληθυσμού, το οποίο θα έχει ως βασικός στόχο την εξασφάλιση ενός ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης.
  • Δεύτερον, σε συνταξιοδοτικά προγράμματα κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα, η συμμετοχή στα οποία θα είναι επίσης υποχρεωτική, για το σύνολο των απασχολουμένων.
  • Τρίτον, στην ιδιωτική ασφάλιση στην οποία θα προσφέρουν όσοι επιθυμούν έναν υψηλότερο βαθμό αναπλήρωσης των αποδοχών τους μετά την συνταξιοδότηση. Το θέμα όμως στην Ελλάδα δεν είναι μόνο η εξισορρόπηση στους τρεις αυτούς άξονες. Είναι η άμεση παρέμβαση που θα οδηγήσει στην κεφαλαιοποίηση πόρων και, εν τέλει, στην ανάπτυξη».

Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, Δημοσιογράφος και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, παρουσίασε την επικρατούσα κατάσταση του ασφαλιστικού σε διεθνές επίπεδο και την ειδική προβληματική της ελληνικής περίπτωσης: «Το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα είναι ένα συντεχνιακό και πελατειακό σύστημα που έχει τις ρίζες του στο παρελθόν, δεν μπορεί να αντέξει πλέον σε καμία πίεση και πρέπει  να αναθεωρηθεί ακόμα και μετά τις υποδείξεις της Τρόικα. Πρόκειται για μία σε βάθος αναθεώρηση που θα παίξει μεγάλο ρόλο στην οικονομία και την επιβίωση της χώρας μας».

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

Από αριστερά: Μιλτιάδης Νεκτάριος, Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Πλάτων Τήνιος, Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Μάρκος Φραγκουλόπουλος

Ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς εστίασε στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα και την άμεση σχέση του με την οικονομική ανάπτυξη. Παρουσίασε την μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς σε συνεργασία με τον κύριο Τήνιο και το προτεινόμενο σύστημά του που περιλαμβάνει μίξη διανεμητικού και κεφαλαιοποιητικού συστήματος με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30% και, μακροπρόθεσμα, υψηλότερες συντάξεις στους ασφαλισμένους σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα.

«Με την πρόταση που κάνουμε και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας σηματοδοτούμε μια εναλλακτική στρατηγική ανάπτυξης για την χώρα. Η χώρα έχει να επιλέξει μεταξύ του αιωνίου τέλματος και της επανεκκίνησης της οικονομίας με ρυθμούς ανάπτυξης 3,5%-4% για το πρώτη δεκαετία» σημείωσε χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας την πρότασή του για αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα σε βιβλίο από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα αναφέρθηκε και ο Πλάτων Τήνιος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς: «Είμαστε στην χώρα του υπερθετικού και στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι έχουμε το πιο αποτυχημένο ασφαλιστικό σύστημα στον κόσμο. Είναι ένα σύστημα το οποίο δεν προφυλάσσει, δεν διαβεβαιώνει και δεν επιτρέπει σε κανέναν να προγραμματίσει την ζωή του.

Τις τελευταίες δεκαετίες μοίραζε αφειδώς υποσχέσεις και καταδίκαζε όποιον τολμούσε να τις αμφισβητήσει και όταν κατέρρευσε το 2010, το υψηλότερο τίμημα το πλήρωσαν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι με μειώσεις έως 70%» ενώ συμπλήρωσε με το γνωστό καυστικό ύφος του

«Πολλές φορές στον δημόσιο διάλογο βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Αντί να κοιτάμε πώς η γιαγιά θα δώσει χαρτζιλίκι στον άνεργο εγγονό της, θα πρέπει να μας απασχολεί πώς ο εγγονός θα βρει δουλειά προκειμένου να χρηματοδοτήσει την σύνταξη της γιαγιάς του. Άρα οι συντάξεις πρέπει να αναδιοργανωθούν».

Ο Μάρκος Φραγκουλόπουλος, αν. Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ της Interamerican, κλείνοντας τον κύκλο των εισηγήσεων αναφέρθηκε στον τομέα του ασφαλιστικού που αφορά στην υγεία. Παρουσίασε τις δαπάνες της υγείας και εξέτασε την σχέση μεταξύ των εξόδων και της αξίας της προσφερόμενης υπηρεσίας. Σύμφωνα με τον κύριο Φραγκουλόπουλο από τα τρία διεθνή μοντέλα του κλάδου της υγείας, αυτό που ταιριάζει περισσότερο στην Ελλάδα, είναι το λεγόμενο συμπληρωματικό σύστημα στο οποίο συνδυάζεται η ιδιωτική περίθαλψη με την αντίστοιχη δημόσια.

Από το ακροατήριο έκανε παρέμβαση ο Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας, ο οποίος αναφέρθηκε στο μοντέλο της Χιλής και του Περού. «Πρέπει να υιοθετηθεί ένα σύστημα κατά το οποίο ο πολίτης μετατρέπεται από άνθρωπο που δεν έχει κάποιο συμφέρον από την μακροημέρευση ενός προγράμματος σε άνθρωπο που έχει «μετοχές» σε αυτό» ανέφερε ο κύριος Σκούρας.

«Έτσι 10 εκατομμύρια Έλληνες, από ανθρώπους που εξαρτώνται από το κράτος και αιτούνται να αυξάνονται οι απολαβές και οι αποδόσεις της όποιας επένδυσης έχουν κάνει, μετατρέπονται σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν μερίδιο στην επιτυχία της ελληνικής οικονομίας».

Την εσπερίδα παρακολούθησαν ακόμη εκπρόσωποι του πανεπιστημιακού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου, μεταξύ άλλων και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, συνταγματολόγος και Επίτιμος Αντιπρόεδρος του ΣτΕ Πέτρος Παραράς, ο αρθρογράφος Κώστας Χ. Χρηστίδης και ο Χαρίλαος Χάρακας, οι οποίοι συμμετείχαν στην συζήτηση που ακολούθησε.

Περισσότερες πληροφορίες για την εσπερίδα, αλλά και τις προηγούμενες εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας για δημόσιο διάλογο του Hellenic American College/Hellenic American Universityσε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, μπορείτε να βρείτε στην σελίδα http://dialog.haec.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα