Qantas: Και νέες απολύσεις για τη μείωση του κόστους

Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2006 07:39

ΤΟΝ περιορισμό της συρρίκνωσης των κερδών με τη μείωση των θέσεων εργασίας και τη χρήση του σκέλους της χαμηλού μεταφορικού κόστους, Jetstar σε περισσότερες διεθνείς πτήσεις, σχεδιάζει φέτος η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, Qantas Airways Ltd. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της εταιρείας.

Σήμερα η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης που έληξε στις 30 Ιουνίου, υποχώρησαν 58% στα 126,9 εκατ. δολ. Αυστραλίας (97 εκατ. δολ. ΗΠΑ), μετά την άνοδο των τιμών των καυσίμων σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά και του κόστους της απόλυσης υπαλλήλων.

Τα κέρδη θα διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα του προηγούμενου έτους, καθώς η εταιρεία διευρύνει το τριετές σχέδιο μείωσης του κόστους λειτουργίας της με απολύσεις, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή, Geoff Dixon.

Ο Dixon, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα υπέγραψε συμβόλαιο αορίστου χρόνου εργασίας με την Qantas, μάχεται την αύξηση 40% του κόστους των καυσίμων και την απώλεια επιβατών από τη Singapore Airlines Ltd. και την Emirates. Ο ίδιος υποσχέθηκε να περιορίσει τις τακτικές δαπάνες κατά 3 δισ. δολ. Αυστραλίας μέχρι τα μέσα το 2008 με τη μείωση των θέσεων εργασίας και χρησιμοποιώντας την αεροπορική εταιρεία χαμηλού μεταφορικού κόστους Jetstar, η οποία είναι έως 50% φθηνότερη στη λειτουργία της στους διεθνείς προορισμούς.

Οι μετοχές της Qantas σημείωσαν άνοδο 13 σεντς, ποσοστό 4,2%, φθάνοντας στα 3,26 δολ. Αυστραλίας η μία στις 12:52 μ.μ. στο Σύδνεϋ. Φέτος, έχουν σημειώσει απώλειες 20% και είχαν τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των εννέα μετοχών των εταιρειών, που απαρτίζουν τον Bloomberg Asia Pacific Airlines Index.

Το τελευταίο έτος, το κόστος των καυσίμων της Qantas ήταν 2,8 δισ. δολ. έναντι 1,9 δισ. δολ. το 2005. Τα καύσιμα, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έξοδο της αεροπορικής εταιρείας μετά το εργατικό κόστος και θα αυξηθεί φέτος στα 3,9 δισ. δολ. Αυστραλίας.

Η αεροπορική εταιρεία αύξησε το μέρισμα για το σύνολο της χρήσης κατά 22 σεντς, στα 22 σεντς του δολαρίου της Αυστραλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα