Αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2001 14:45
UPD:16:40

Αμετάβλητα άφησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια του ευρώ το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη σημερινή του συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Κατά συνέπεια, το βασικό επιτόκιο δανεισμού παραμένει στο 4,50%, όπως είχε διαμορφωθεί στις 10 Μαϊου μετά τη μείωσή του κατά 25 μονάδες βάσης.

Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη από τους αναλυτές, καθώς ο πληθωρισμός στην Eυρωζώνη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών και παραμένει πάνω από το επίπεδο του 2% που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ. Μάλιστα, τα προκαταρκτικά στοιχεία από γερμανικά κρατίδια μαρτυρούν ότι ο τιμάριθμος επιταχύνεται οδηγώντας σε εκτιμήσεις για πληθωρισμό πάνω από το επίπεδο του 3,2% που αρχικώς εκτιμούσαν αναλυτές για το Μάιο.

Στο κρατίδιο της Βραδενβούργης, ενδεικτικά, ο πληθωρισμός υπολογίζεται στο 4,1%, κατά πολύ υψηλότερος των αρχικών προβλέψεων. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες οικονομολόγους εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ το Μάιο θα διαμορφωθεί στο 3,1%, ενώ δεν προβλέπουν υποχώρησή του κάτω από το επίπεδο του 2% (που αποτελεί στόχο της ΕΚΤ) νωρίτερα από το πρώτο τρίμηνο του 2002.

Δυσάρεστα, ωστόσο, είναι τα νέα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης, καθώς οι οικονομίες των δύο ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών αναπτύχθηκαν με ρυθμούς βραδύτερους του αναμενομένου το πρώτο τρίμηνο του 2001.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2000, ενώ αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 0,5%. Σε ετήσια βάση, η αύξηση ήταν της τάξεως του 1,6% - που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 1999 - έναντι 1,9% που ανέμεναν αναλυτές.

Στη Γαλλία, εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου Insee, το ΑΕΠ της υπ' αριθμόν 2 οικονομίας της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2001 έναντι 0,8% του τελευταίου τριμήνου του περυσινού έτους. Σημειώνεται, ότι και στη Γαλλία η αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο ήταν μικρότερη από τις προβλέψεις οικονομολόγων.

Υπό το βάρος των παραπάνω στοιχείων η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα αναγκαστεί να μειώσει τα βασικά επιτόκια μέσα στους επόμενους δύο μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα