BHP: Εκλεισε το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο

Μετά τον αποκλεισμό του από τους απεργούς
Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2006 10:16

ΕΚΛΕΙΣΕ το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο η BHP Billiton στη Χιλή, σταματώντας παράλληλα τις διαπραγματεύσεις της με την ένωση των εργαζομένων που απεργούν μετά τον αποκλεισμό του από τους τελευταίους.. Οι τιμές του χαλκού στο Λονδίνο, αναρριχήθηκαν έως 2,7%.

Η παραγωγή από το Escondida, που αποτέλεσε το 8,5% της παγκόσμιας πέρυσι, έχει ήδη μειωθεί κατά 40%, εξ αιτίας της απεργίας τις τελευταίες 12 ημέρες. Η BHP, η μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο, θα κινηθεί νομικά κατά των συνδικάτων, των οποίων τα μέλη απέκλεισαν του δρόμους για το ορυχείο, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της, Emma Meade.

Οι τιμές του μετάλλου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή συρμάτων και καλωδίων, αναρριχήθηκαν 70% φέτος στο Λονδίνο, καθώς οι απεργίας και τα προβλήματα παραγωγής του μετάλλου στη Χιλή και το Μεξικό, περιόρισαν τις προμήθειες. Οι τιμές του μετάλλου υποχώρησαν 5,2% χθες, καθώς εικάζετο ότι οι συνομιλίες μεταξύ εταιρείας και εργαζομένων στο ορυχείο, θα οδηγούσαν σε λύση της απεργίας.

Οι μετοχές της BHP Billiton, που κατέχει το 57,5% του ορυχείου, σημείωσαν άνοδο 30 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 28,20 δολ. Αυστραλίας η μία στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας, στις 3:37 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ. Οι μετοχές της Rio Tinto που κατέχει το 30% του Escondida, κέρδιζαν 0,5%, φθάνοντας τα 75,20 δολ. Αυστραλίας η μία.

Η απεργία έχει κόστος 16 εκατ. δολ. ημερησίως σε χαμένα κέρδη κατά μέσον όρο, σύμφωνα με τη διοίκηση του ορυχείου στις 16 Αυγούστου. Τα συμβόλαια του χαλκού στο London Metal Exchange, σημείωσαν άνοδο 195 δολ., φθάνοντας στα 7.485 δολ. ο μετρικός τόνος (3,40 δολ. η λίμπρα) στις 3:51 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα