Volkswagen: Σε απεργία οι εργαζόμενοι στο Μεξικό

Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2006 09:17

ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ κατέρχονται οι 9.600 εργαζόμενοι της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης, Volkswagen AG, στο Μεξικό, εννέα ημέρες μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση και την επίτευξη συμφωνίας.

Οι εργαζόμενοι απέρριψαν την προσφορά της Volkswagen για αύξηση μισθών 4% και περίπου 0,5% αύξηση στα δελτία σίτισης, σύμφωνα με τον διευθυντή εταιρικών σχέσεων της εταιρείας στο Μεξικό, Thomas Karig. Η απεργία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα στις 11 π.μ., τοπική ώρα (12 μ.μ. ώρα Ν. Υόρκης).

«Θα δούμε τη στάση της ένωσης των εργαζομένων όταν θα συναντηθούμε πάλι σήμερα το απόγευμα», είπε ο Karig σε τηλεφωνική του συνέντευξη από τα γραφεία της Volkswagen στο Μεξικό.

Η Volkswagen θα επιδιώξει να λύσει το πρόβλημα της απεργίας των εργαζομένων αυτό το Σαββατοκύριακο και θα αρχίσει πάλι την παραγωγή των περίπου 1.450 οχημάτων ημερησίως, σύμφωνα με τον Karig. Το εργοστάσιο, που παράγει τα μοντέλα Jetta και τον νέο σκαραβαίο για τις αγορές του Μεξικό και των ΗΠΑ, δεν λειτουργεί το Σάββατο και την Κυριακή.

Το εργοστάσιο παρήγαγε περίπου 300.000 αυτοκίνητα πέρυσι, εκ των οποίων τα 2/3 και πλέον ήταν μοντέλα Jetta. Το εργοστάσιο στο Μεξικό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Volkswagen στις ΗΠΑ, όπου η εταιρεία είδε αύξηση των πωλήσεων, μετά από μείωσή τους κατά 37% μεταξύ του 2002 και του 2005.

Περίπου 54% των εργαζομένων της εταιρείας στο Μεξικό, απέρριψαν την χθεσινή πρόταση της αυτοκινητοβιομηχανίας, μετά από εννέα ημέρες διαπραγματεύσεων που άρχισαν στις 7 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Jose Luis Rodriguez, γενικό γραμματέα της ένωσης. Οι συνδικαλιστές θα συναντηθούν με τη διοίκηση της Volkswagen στις 6 μ.μ. (ώρα Μεξικό) για να συζητήσουν τη νέα προσφορά, σύμφωνα με τον ίδιο. Ο Karig, αρνήθηκε να σχολιάσει τη νέα προσφορά.

Η Volkswagen διαπραγματεύεται με τις ενώσεις των εργαζομένων διεθνώς, με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους. Στη Γερμανία, προσπαθεί να μειώσει 20.000 θέσεις εργασίας ή το 20% του εργατικού της δυναμικού στη χώρα. Επίσης, επιδιώκει να μειώσει από 4.000 έως 6.000 τον αριθμό των εργαζομένων της στη Βραζιλία, καθώς το ισχυρό ρεάλ, αναγκάζει την αυτοκινητοβιομηχανία να μειώσει τις εξαγωγές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα