Κέρδη σημειώνουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών στην Ευρώπη

Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2006 10:42

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές του κλάδου της ενεργείας, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της BP Plc και της Total SA, μετά την άνοδο του αργού πετρελαίου, πάνω από τα 71 δολ. το βαρέλι.

Οι μετοχές της Bayer AG και της Syngenta AG κινήθηκαν πτωτικά, καθώς οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου αύξησαν το κόστος των χημικών εταιρειών. Κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της Anglo American Plc, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Observer», ότι η δεύτερη σε μέγεθος μεταλλουργία στον κόσμο, θα εξαγοραστεί προς 80 δισ. δολάρια.

Ο Dow Jones Stoxx 600 Index σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση φθάνοντας στις 331,12 μονάδες στις 8:09 π.μ. στο Λονδίνο. Ο Stoxx 50 σημείωνε άνοδο 0,1% και ο Euro Stoxx 50, υποχώρησε 0,1%.

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο βρίσκονται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς ο περιορισμός του πληθωρισμού θα ωθήσει υψηλότερα τα επιτόκια δανεισμού παγκοσμίως. Ο Dow Jones Stoxx 600 Index και ο Stoxx 50 βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από τις 16 Μαΐου.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο έως 0,6%, φθάνοντας στα 71,58 δολ. το βαρέλι μετά την άρνηση του Ιράν να συμμορφωθεί με το αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για την παύση του εμπλουτισμού ουρανίου, αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες, ότι οι προμήθειες από την τέταρτη σε μέγεθος χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, θα διαταραχθούν.

Οι μετοχές της BP, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών στον κόσμο, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, σημείωναν άνοδο 0,7%, φθάνοντας στις 618 πένες η μία στο Λονδίνο. Οι μετοχές της Total, κέρδιζαν 0,4%, φθάνοντας στα 53,15 ευρώ η μία.

Οι μετοχές της Bayer, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας χημικών της Γερμανίας, υποχώρησαν 0,8%, στα 39,37 ευρώ η μία. Τα καύσιμα αποτελούν έως το 60% του κόστους των χημικών βιομηχανιών, σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse First Boston.

Απώλειες 0,8% σημείωσαν οι μετοχές της Syngenta AG φθάνοντας στα 181 ελβετικά φράγκα η μία.

Ανοδο 2,4% σημείωσαν οι μετοχές της Anglo American, φθάνοντας στις 2.425 πένες η μία. Η εταιρεία είναι στόχος εξαγοράς από ανταγωνίστριες εταιρείες, όπως η Xstrata Plc της βρετανίας, η Rio Tinto Plc και η Companhia Vale do Rio Doce, της Βραζιλίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα στην εφημερίδα «The Observer», επικαλούμενο ανθρώπους που εργάζονται στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου.

Κέρδη 1,2% σημείωναν οι μετοχές της BHP Billiton, φθάνοντας στις 1.044 πένες η μία, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Sunday Telegraph», ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για επιστροφή τουλάχιστον 3 δισ. δολ. στους μετόχους της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα