Σταθερές οι τιμές των αμνοεριφίων

Εν όψει Πάσχα: Στα χαρακώματα τα σούπερ μάρκετ για τον εορταστικό τζίρο
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 11:11
UPD:11:13
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να κινηθούν οι τιμές των αμνοεριφίων, με γνώμονα ότι οι τιμές παραγωγού φέτος κλειδώνουν στα αντίστοιχα επίπεδα με το 2017. Συγκεκριμένα, φέτος οι εκτιμήσεις θέλουν τη μέση τιμή παραγωγού στο αρνί να διαμορφώνεται όπως και πέρυσι στα 4,5 ευρώ/κιλό και στο κατσίκι να υπάρχει μια μικρή διόρθωση στα 5 ευρώ/κιλό έναντι 4,7 ευρώ/ κιλό το αντίστοιχο διάστημα το 2017.

Σε ό,τι αφορά τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν οι τιμές αποτυπώνονται στα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), σύμφωνα με τα οποία οι μέσες τιμές στα αμνοερίφια τη Μεγάλη Βδομάδα αναμένεται να διαμορφωθούν στα 5,90 ευρώ ανά κιλό στο αρνί (μείωση 1% έναντι 2017) και στα 6,75 ευρώ ανά κιλό στο κατσίκι (μείωση 1% έναντι 2017). Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι τιμές είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε εκτιμήσεις, ενώ επίσης δεν εμπεριέχουν τις προωθητικές-εκπτωτικές ενέργειες που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στη “Ν” στελέχη της αγοράς, «η πρόθεση των αλυσίδων δεν είναι να “σκοτώσουν” τις τιμές των αμνοεριφίων, ωστόσο εκτιμούν ότι το παιχνίδι των έντονων προσφορών θα γίνει τις τελευταίες μέρες της Μ. Βδομάδας και όσο πλησιάζουμε στο Μ. Σάββατο».

Σε επίπεδο κεντρικής αγοράς, οι πρώτες ενδείξεις για τη διαμόρφωση των φετινών τιμών προέρχονται από την Κεντρική Αγορά Αθηνών (ΟΚΑΑ), όπου με βάση τα χθεσινά στοιχεία (28/3/2018) το εύρος των τιμών (χονδρική πώληση) κυμαινόταν για τα αρνιά γάλακτος από τα 5 έως τα 5,60 ευρώ ανά κιλό με επικρατούσα τιμή τα 5,40 ευρώ.Αντίστοιχα για τα κατσίκια οι τιμές κυμαίνονταν από τα 5,30 έως τα 6,00 ευρώ ανά κιλό με επικρατούσα τιμή τα 5,80 ευρώ. Πέρυσι την ίδια περίοδο, δηλαδή την Τετάρτη πριν από τη Μ. Βδομάδα οι τιμές για τα αρνιά γάλακτος κυμαίνονταν από τα 5,30 έως 5,80 ευρώ το κιλό, με μέση τιμή 5,60 ευρώ/κιλό και αντίστοιχα στα κατσίκια πέρυσι την ίδια περίοδο οι τιμές κυμαίνονταν από 5,80 έως 6,20 ευρώ με μέση τιμή τα 6,00 ευρώ.    

Οι κτηνοτρόφοι

Οι κτηνοτρόφοι εκτιμούν ότι η εικόνα σε επίπεδο τιμών παραγωγού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με το κόστος παραγωγής. Όπως εξηγούν μιλώντας στη «Ν» εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, «για να καλυφθεί το κόστος παραγωγής δε θα έπρεπε η τιμή παραγωγών να πέφτει κάτω από τα 6 ευρώ/κιλό. Όμως στη πραγματικότητα, πολλοί παραγωγοί που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση έχουν ήδη διαθέσει εδώ και ενάμιση περίπου μήνα τα ζώα τους στην αγορά ακόμα και σε τιμές 3,5 ευρώ/κιλό».

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα