Πού θα φτάσει η διόρθωση στις αγορές; Τα σενάρια και η εμπειρία του παρελθόντος

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 14:37
UPD:14:39
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Οι νέες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές μετοχών, με τις τεχνολογικές εταιρείες να βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο, έχουν αναζωπηρώσει τα σενάρια σχετικά με το πόση διάρκεια και ένταση θα έχει η διόρθωση. Αν και αρκετοί αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, θέλοντας να δουν πώς ακριβώς θα εξελιχθούν οι κρίσιμες υποθέσεις στον τεχνολογικό κλάδο, όπως αυτές που συνδέονται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ασφάλεια των αυτόματων συστημάτων οδηγήσης, μερίδα ειδικών προειδοποιεί για μεγάλες πιέσεις στους δείκτες. 

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Στιν Τζάκομπσεν της Saxo Bank, ο οποίος σε σημερινές δηλώσεις του στο CNBC, προειδοποιεί για σειρά κινδύνων για την οικονομία, όπως το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ, η ταχεία πιστωτική επέκταση, οι αμφιβολίες για το πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές, που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση Τραμπ και πάνω από όλα η προοπτική ενός εμπορικού πολέμου. Η ανησυχία του αντανακλά και τη σημερινή προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ότι η απειλή ενός εμπορικού πολέμου δεν έχει εξαλειφθεί. 

Οι παράγοντες αυτοί, προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιφνίδια ύφεση και αυτή με τη σειρά της σε βουτιά των χρηματιστηριακών δεικτών κατά 25% με 30%. 

Σύμφωνα με τον Τζάκομπσεν οι επενδυτές ποντάρουν εσφαλμένα σε ένα σενάριο «Goldilocks» για την οικονομία, την ώρα, που όπως λέει, έχουμε περισσότερο να κάνουμε με μία οικονομία «Frankenstein». 

Κατά την πρώτη φάση της διόρθωσης στις αρχές Φεβρουαρίου η Morgan Stanley, αλλά και αρκετοί αναλυτές είχαν επίσης προειδοποιήσει ότι είχαμε μόνο μία «πρόγευση» των όσων θα έρθουν στις αγορές μέσα στο έτος. Έβλεπαν έως και τρία ξεχωριστά κύματα ρευστοποιήσεων. 

H διόρθωση για πολλούς ήταν μάλιστα καλοδεχούμενη από τη στιγμή που οι αποτιμήσεις- ειδικά των αμερικανικών μετοχών- είχαν εκτιναχθεί σε επίπεδα ανάλογα με εκείνα της φούσκας του 1999-2000, αν και οι σημερινές συνθήκες είναι σαφώς πολύ διαφορετικές σε σχέση με τότε. Σήμερα έχουμε να κάνουμε με τεχνολογικούς κολοσσούς, που προωθούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες σε ολόκληρο τον πλανήτη και όχι με εταιρείες χωρίς αντικείμενο, που είχαν πυροδοτήσει την κρίση του dot.com. 

Τι μας λέει η ιστορία

Αν το παρελθόν είναι «οδηγός» για τα όσα περιμένουν τους επενδυτές στη Wall Street, τότε η πτώση θα είναι παρατεταμένη, αλλά όχι τόσο δραματική όσο υποστηρίζουν τα σενάρια τρόμου. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg από το 2009 η μέση διόρθωση στην αμερικανική αγορά μετοχών διαρκεί 200 ημέρες και οδηγεί σε πτώση του S&P 500 (του πλέον αντιπροσωπευτικού δείκτη) κατά 14%. 

Φέτος το στοιχείο, που τρομάζει περισσότερο, είναι η εντονότατη μεταβλητότητα. Από τις αρχές του Ιανουρίου Ο S&P 500 έχει παρουσιάσει μεταβολή μεγαλύτερη του 1% (άνοδο ή πτώση) σε 22 συνεδριάσεις. Ο αριθμός είναι τριπλάσιος σε σχέση με το 2017. 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα