Τεχνολογικό ξεπούλημα και στην Ευρώπη

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 12:40
UPD:12:40
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τη Wall Street και τις ασιατικές αγορές, οι επενδυτές στην Ευρώπη σπεύδουν να περιορίσουν την έκθεσή τους στον τεχνολογικό κλάδο, που δέχεται πυρ ομαδόν. Αντιδράσεις για την παράτυπη χρήση προσωπικών δεδομένων, προβληματισμός για την ασφάλεια πλήρως αυτοματοποιημένων αυτοκινήτων και προσπάθειες να μπει φρένο στην φοροαποφυγή συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει στις 12:30 πτώση 1,1%, με κατασκευάστριες ημιαγωγών και άλλες τεχνολογικές εταιρείες να δέχονται σφυροκόπημα. Ο κλάδος τεχνολογίας παρουσιάζει απώλειες 2,5%. Μεταξύ των εταιρειών, που δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις στη γηραιά ήπειρο, είναι η AMS, STMicro και Infineon. 

Στο κόκκινο με απώλειες άνω του 1% βρίσκεται και ο τραπεζικός κλάδος, με τις μετοχές των Commerzbank, Credit Suisse και UBS σε ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή. Οι επενδυτές βρίσκουν από την άλλη καταφύγιο στις λεγόμενες «αμυντικές επιλογές», όπως ο κλάδος επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, που στέκεται κόντρα στο αρνητικό ρεύμα με ελαφρά κέρδη. Ξεχωρίζει η βρετανική United Utilities με άνοδο μεγαλύτερη του 3%. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ στη Wall Street ο Nasdaq, στον οποίο έχουν μεγαλύτερο βάρος οι τεχνολογικές εταιρείες, έκανε «βουτιά» σχεδόν 3%. Απώλειες άνω του 8% είχε η Nvidia, προμηθευτής τεχνολογίας για αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, ακολουθώντας την κατρακύλα της μετοχής της Tesla, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο. Facebook, Amazon, Netflix και Google κατέγραψαν επίσης μεγάλη πτώση. Στο -12% βυθίστηκε το Twitter. 

Σημειώνεται ότι η ομάδα FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google) και συνολικά οι τεχνολογικές εταιρείες στην αμερικανική αγορά έχουν δει την κεφαλαιοποίησή τους να συρρικνώνεται τον τελευταίο μήνα. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα