Σε εξέλιξη βρίσκεται στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel το 1ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής για την Εταιρική Υπευθυνότητα με τίτλο: «Η ΕΚΕ Καταλύτης Βιώσιμης Ανάπτυξης: 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης - 17 Τομείς Αιχμής για Επιχειρήσεις και Στελέχη».
Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει τις προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και τα στελέχη τους, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει εισέλθει στην τελική ευθεία προετοιμασίας για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου της στο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τον Ιούλιο του 2018.
Ανταγωνιστικότητα, καινοτομία, ποιοτικές θέσεις εργασίας με δίκαιες αμοιβές, λογοδοσία για τα μη χρηματοοικονομικά στοιχεία, ανοικοδόμηση θεσμών και μείωση ανισοτήτων είναι ψηλά στην εθνική ατζέντα προτεραιοτήτων καταδεικνύοντας ένα φιλόδοξο όραμα. Ο επιχειρηματικός κόσμος σχεδιάζει πορεία προσέγγισης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς οι καταναλωτές ήδη πριμοδοτούν εταιρείες με προφίλ καλού εργοδότη, όπως και εταιρείες που επιδιώκουν βελτιστοποίηση του ενεργειακού τους αποτυπώματος, προωθούν την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, στηρίζουν ευπαθείς ομάδες κ.λπ.
Κατά την έναρξη του συνεδρίου η Μαρία Αλεξίου (πρόεδρος Δ.Σ., CSR HELLAS & GCNH, Διευθύντρια ΕΚΕ, Όμιλος ΤΙΤΑΝ) αναφέρθηκε στους τρεις άξονες της ΕΚΕ: αντίληψη, συνείδηση και έργο. «Αυτό που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει είναι ότι δεν μπορεί κανείς μόνος του να αλλάξει τα πράγματα. Απαιτούνται συμπράξεις» επισήμανε, προσθέτοντας πως ΕΚΕ «σημαίνει επιχειρήσεις και οργανισμοί να καταλαβαίνουν τη σημασία της συμπεριφοράς τους για το ευρύτερο περιβάλλον και να αναλαμβάνουν και την ευθύνη της συμπεριφοράς αυτής».
Από την πλευρά της η Σοφία Τζιτζίκου (πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF) τόνισε ότι διεθνής κοινότητα πρέπει να ανανεώσει τη δέσμευσή της για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Ανέφερε ακόμη ότι 520 εκατ. παιδιά ζουν σε χώρες όπου υπάρχει παντελής έλλειψη στοιχείων για τα 2/3 των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και υπογράμμισε πως «για τη διαχείριση των απειλών που αντιμετωπίζουν σήμερα τα παιδιά χρειαζόμαστε συμμαχίες».