Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για το «μίνι» ασφαλιστιστικό

Τρίτη, 22 Αυγούστου 2006 15:40

Ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης παρουσίασε σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή το Σχέδιο Νόμου «Αναδιάρθρωση των κλάδων Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.) και ρύθμιση άλλων θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας»

Μεταξύ άλλων το υπό κατάθεση Σχέδιο Νόμου προβλέπει:

I. Στην περίπτωση που οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί δεν είναι συνεπείς με την υποχρέωσή τους για κατάρτιση αναλογιστικών μελετών, ισολογισμού και επιχειρησιακού σχεδίου δράσης, αυτοδίκαια θα εκπίπτουν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων τους.

ΙΙ. ΘΕΜΑΤΑ ΤΣΜΕΔΕ

Αναδιαρθρώνονται οι κλάδοι του ΤΣΜΕΔΕ με αποτέλεσμα την πληρέστερη ασφαλιστική προστασία των ασφαλισμένων του με παροχές που θα προκύψουν από την πρώτη του επόμενου της δημοσίευσης του νόμου μήνα, με τη λειτουργία των κλάδων: α.Κύριας σύνταξης, β.Πρόσθετης ασφάλισης, γ.Υγείας Τεχνικών, δ.Εφάπαξ παροχών και ε.Ειδικών παροχών

- Καταργείται ο Ειδικός Λογ/μός Προσθέτων Παροχών (Ε.Λ.Π.Π.) και η σύνταξη που παρείχε, θα καταβάλλεται από τον κλάδο κύριας σύνταξης «ως ειδική προσαύξηση αυτής». Ετσι η κύρια σύνταξη μαζί με την ειδική προσαύξηση διαμορφώνεται για τους παλαιούς ασφαλισμένους - μονοσυνταξιούχους, στα 1901,00 ευρώ με 35 χρόνια ασφάλισης αντί του ποσού των 1416,00 ευρώ που έπαιρναν σήμερα.

- Το ποσό των 1901,00 ευρώ θα χορηγηθεί και στους ήδη μονοσυνταξιούχους του ταμείου.

- Τα οφέλη της ειδικής προσαύξησης καρπώνονται και οι νέοι ασφαλισμένοι (από 1-1-1993 και μετά)

- Παράλληλα στους ασφαλισμένους και σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης δημιουργείται για πρώτη φορά, εφόσον αξιοποιήσουν τη δυνατότητα υπαγωγής, η ίδια προσδόκιμη παροχή των 1.901,00€ ενώ μέχρι σήμερα η αντίστοιχη προσδόκιμη ήταν 640,00 ευρώ.

- Οι κλάδοι επικούρησης και εφάπαξ παροχών, θα λειτουργούν όπως και οι λοιποί ασφαλιστικοί οργανισμοί και προβλέπεται η λειτουργία του νέου κλάδου «ειδικών παροχών». Με τον τρόπο αυτό επιλύονται χρόνια προβλήματα στρέβλωσης των κλάδων του Ταμείου και παράλληλα σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες τακτοποιούνται εκκρεμότητες 14 ετών του νόμου 2084/1992.

IIΙ. ΘΕΜΑΤΑ ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

Τακτοποιούνται επιμέρους ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα ασφαλισμένων, συνταξιούχων και εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

- Ρυθμίζονται οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τους επικουρικούς φορείς, ως εξής:

Γίνεται κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών (κύριων και προσθέτων τελών κλπ) μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα της έναρξης ισχύος του νόμου και παρέχεται δυνατότητα καταβολής τους είτε α) εφάπαξ, με έκπτωση 80% επί των προσθέτων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων και προσαυξήσεων είτε β) τμηματικά, μέχρι 96 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 50% επί των προσθέτων τελών και λοιπών προσαυξήσεων .

- Στους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ με συνολικό ποσό οφειλής άνω του 1.000.000, 01€ παρέχεται εναλλακτικά η δυνατότητα να ρυθμίσουν με τον προηγούμενο τρόπο το ποσό μέχρι του 1.000.000 € και για το πέραν αυτού αναστέλλεται επί 18μηνο η οποιαδήποτε καταβολή με την προϋπόθεση της καταβολής του 8% του υπερβάλλοντος το 1.000.000 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της 18μηνης αναστολής, χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα.

- Παρατείνεται μέχρι 12/2/2009 η δυνατότητα χορήγησης μειωμένης σύνταξης στους ανέργους χωρίς την προϋπόθεση της πραγματοποίησης 100 ημερών ασφάλισης κατ' έτος την προηγούμενη της αιτήσεως συνταξιοδότησης 5ετία.

IV. ΘΕΜΑΤΑ ΤΑΜΕΙΩΝ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

- Επεκτείνεται σε όλους τους ασφαλισμένους των Ταμείων Τύπου η προϋπόθεση συνταξιοδότησης με 37 χρόνια πραγματικής ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Αίρεται λοιπόν μια αδικία του ασφαλιστικού μας συστήματος δεδομένου ότι η δυνατότητα αυτή έχει παρασχεθεί σε όλους τους άλλους ασφαλισμένους των λοιπών Ταμείων.

- Προβλέπεται η καταβολή μειωμένων εργοδοτικών εισφορών και στο ΤΣΠΕΑΘ από τους εκδότες των ημερησίων επαρχιακών εφημερίδων. Το προνόμιο αυτό ίσχυε για καταβολές μόνο στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΤΑΙΣΥΤ.

V. ΘΕΜΑΤΑ ΦΟΡΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

- Δίδεται η δυνατότητα και στους ασφαλισμένους των οργανισμών ασφάλισης ελευθέρων επαγγελματιών και ανεξάρτητα απασχολούμενων, εφόσον είναι ήδη 65 ετών, να εξαγοράσουν μέχρι 150 ημέρες ή 6 μήνες προκειμένου να συμπληρώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος. Η ως άνω διάταξη ίσχυε μέχρι σήμερα μόνο για τα Ταμεία Μισθωτών.

VI. ΘΕΜΑΤΑ ΟΓΑ

- Ασφαλίζονται πλέον στον ΟΓΑ όχι μόνο οι συστηματικά απασχολούμενοι αλλά και των ευκαιριακά με μόνο κριτήριο την απασχόλησή τους στην αγροτική οικονομία.

VII. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΟΒΑΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΛΟΙΠΕΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

- Αυξάνεται το ύψος του χορηγούμενου επιδόματος απολύτου αναπηρίας στους δικαιούχους - συνταξιούχους του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ. Το επίδομα πλέον δεν αποτελεί το 50% της σύνταξης, όπως αυτή διαμορφώνεται κατά την ημερομηνία έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης, αλλά το 50% της καταβαλλόμενης σύνταξης. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των τυφλών και όλων των δικαιούχων του επιδόματος απολύτου αναπηρίας.

- Αυξάνεται το όριο ηλικίας στο 25ό έτος αντί του 18ου που ίσχυε ως το έτος πριν τη συμπλήρωση του οποίου πρέπει να έχει επέλθει η ανικανότητα για εργασία των παιδιών που πάσχουν από νευροψυχιατρικές παθήσεις, προκειμένου να λάβουν τη σύνταξη του γονέα τους, σε περίπτωση θανάτου του ή να λάβουν προσαύξηση στη σύνταξή τους γι’ αυτά τα παιδιά οι ίδιοι οι συν/χοι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα