Προχωρεί το ομολογιακό από την Εθνική Πανγαία

Η έκδοση δρομολογείται για τον Μάιο με στόχο να αντληθούν 250-300 εκατ. ευρώ
Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 12:24
nbgpangaea.gr

Ο πιθανότερος χρόνος για την έκδοση του ομολογιακού είναι ο Μάιος. Θα προηγηθούν οι αναγκαίες ενημερώσεις των ξένων και Ελλήνων θεσμικών επενδυτών.

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Τις διαδικασίες για τη σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 250 - 300 εκατ. ευρώ έχει ενεργοποιήσει η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), με στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες, την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού της και την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ακινήτων της.

Ο πιθανότερος χρόνος για την έκδοση του ομολογιακού είναι ο Μάιος. Θα προηγηθούν οι αναγκαίες ενημερώσεις των ξένων και Ελλήνων θεσμικών επενδυτών.

Η διοίκηση έχει προϊδεάσει για τον σχεδιασμό της κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ΑΕΕΑΠ το 2017: «Εξετάζεται η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από την αγορά, μόλις οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου κυρίως στην Ελλάδα, την ενίσχυση της διασποράς της μετοχικής βάσης της εταιρείας (free float) και τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στην κατηγορία μεγάλης κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. με στόχο την προσέλκυση θεσμικών επενδυτών και επενδυτικών κεφαλαίων». 

Η Εθνική Πανγαία είναι η μεγαλύτερη από άποψη αξίας χαρτοφυλακίου ΑΕΕΑΠ της χώρας με 338 εμπορικά ακίνητα (κυρίως καταστήματα και γραφεία), συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 986 χιλ. τ.μ. Τα περισσότερα από τα ακίνητα βρίσκονται στην Ελλάδα, δεκατέσσερα ακίνητα είναι στην Ιταλία, δύο στη Ρουμανία και ένα στην Κύπρο. Η εύλογη αξία των επενδύσεών της σε ακίνητα στο τέλος του 2017 ήταν 1.581 εκατ. (31.12.2016: 1.490 εκατ.). Το 2017 οι συνολικές επενδύσεις της ήταν 71 εκατ. ευρώ και στην τετραετία περίπου 700 εκατ. ευρώ. 

Για την τρέχουσα χρήση η εκτίμηση είναι ότι θα έχει αυξημένο κύκλο εργασιών κυρίως λόγω των νέων επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Θετική είναι και η εκτίμηση για την κερδοφορία της, η οποία επηρεάζεται από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων εφόσον συνεχιστεί η σταθεροποίηση στην αγορά των επαγγελματικών. Το 2017 τα κέρδη της εν λόγω εταιρείας από αναπροσαρμογή της αξίας των επενδύσεων σε ακίνητα ανήλθαν σε 17,2 εκατ. έναντι ζημίας 18,2 για το 2016. 

Κοινωνικές «Δομές Ευθύνης»

O πρόεδρος της Εθνική Πανγαία Χρήστος Πρωτόπαππας (αριστερά) και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αριστοτέλης Καρυτινός παρουσίασαν χθες το πρόγραμμα «Δομές Ευθύνης» στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για το οποίο διαθέτει περίπου 400 χιλ. ευρώ ετησίως. Για φέτος σχεδιάζει μεταξύ άλλων να συμβάλει στην επισκευή σχολείου στη Σύμη, στην ενίσχυση των Παιδικών Χωριών SOS στη Βάρη, στα έργα συντήρησης στον κεντρικό ξενώνα του Συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Η Φλόγα», στην κτηριακή αναβάθμιση των χώρων της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας και στην κτηριακή αναβάθμιση του Γηροκομείου στην Καστοριά. Επίσης θα αναβαθμίσει τις υποδομές του Πανθεσσαλικού Σταδίου και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον επί πέντε χρόνια πρωταθλητή ιστιοπλοΐας ΑμεΑ Στράτο Αχλάτη, ο οποίος συμμετείχε πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας ΑμεΑ στο Κίελο της Γερμανίας. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα