Να συμπληρωθεί και να διορθωθεί το θεσμικό πλαίσιο, ώστε όλοι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θέλουν, να μπορούν να ενταχθούν στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ανοίγοντας με χαιρετισμό του τις εργασίες της εσπερίδας με θέμα «Εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών: Η εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου και η εφαρμογή του για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες του τεχνικού κόσμου».
Την ημερίδα οργάνωσε το ΤΕΕ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) και σε αυτήν ο Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας για τη Διαχείριση Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) ανακοίνωσε σύντομα και οι μηχανικοί θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. «Οι μηχανικοί θα μπορούν το αμέσως προσεχές διάστημα να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία και στη συνέχεια προς τις τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ειδικός γραμματέας επανέλαβε ότι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και αναφέρθηκε στην εξέλιξη και τη σημασία του μηχανισμού για τη ρύθμιση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων προς το Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ακόμη, αναφέρθηκε στη γενικότερη σημασία του μηχανισμού για την ομαλή απορρόφηση του ιδιωτικού χρέους προς όφελος της εξυγίανσης των επιχειρήσεων και στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος με παράλληλη προστασία των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.
Σύμφωνα με τον κ Κουρμούση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα οι προϋποθέσεις ένταξης ελευθέρων επαγγελματιών στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών αφορούν και καλύπτουν:
- Φυσικά Πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα με συνολικές οφειλές προς ρύθμιση ανά πιστωτή (Δημόσιο ή Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης) έως 50.000€
- Πρέπει να πληρούν αθροιστικά 4 προϋποθέσεις οι οποίες είναι:
1. Έχουν κάνει έναρξη εργασιών.
2 Έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.
3 Διαθέτουν σε μία από τις 3 τελευταίες χρήσεις πριν την υποβολή της αίτησης (δηλ. 2016 ή 2015 ή 2014): α) θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, για οφειλέτες που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή β) θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση, για οφειλέτες που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα. Και
4. Έχουν κατά την 31/12/2016 ένα από τα ακόλουθα: ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΑΑΔΕ ή ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, μίλησε με θερμά λόγια, για το έργο που επιτελεί ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την επιτυχία του θεσμού της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, όσο και για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Φώτης Κουρμούσης για την προώθηση δίκαιων, τεκμηριωμένων και αναπτυξιακών λύσεων, σε θέματα που αφορούν τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες, μηχανικούς, δικηγόρους, οικονομολόγους προς τα κέντρα της κυβέρνησης που νομοθετούν και στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών.
«Ως ΤΕΕ ενισχύουμε και διευρύνουμε όλες τις δυνατότητες του θεσμού της διαμεσολάβησης, στον οποίο εντάσσεται η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της συμμετοχής του ΤΕΕ μαζί με τους 20 μεγαλύτερους και σημαντικότερους επιστημονικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας, για πρώτη φορά όλοι μαζί, στον δυναμικά αναπτυσσόμενο Οργανισμό Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ).
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σημείωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να ξεπεραστούν όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια. «Πιέζουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, ώστε να διασφαλίσουμε την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή ενδιαφερομένων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών» είπε ο κ. Κόλλιας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ενταχθούν στον θεσμό και οι οφειλές προς τράπεζες και ιδιώτες πιστωτές, όπως επίσης να εξαλειφθούν κριτήρια αποκλεισμού, όπως για παράδειγμα οι προς ένταξη επιχειρήσεις στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών να έχουν οφειλές μέχρι 50.000 ευρώ και τρείς κερδοφόρες χρήσεις.